Gazdaság

2015.04.27. 11:18

Oroszországi exportban érdekelt húsfeldolgozókat ellenőriznek

Megyei körkép - Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat szakemberei megkezdték a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt magyar vállalatok ellenőrzését. Megyénkben is várhatóak.

Tremmer Tamás

Az orosz szakhatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az ellenőrök április végéig tesznek látogatást az érintett cégeknél, és vizsgálják meg, hogy tevékenységük és termékeik megfelelnek-e az Eurázsiai Gazdasági Közösség és Oroszország állategészségügyi előírásainak, közölte Alekszej Alekszejenko, az orosz szakhatóság képviselője.

Lapunk úgy tudja, a héten megyénkbe látogat az orosz küldöttség, több helyre is bejelentkeztek. Információink szerint többek között a Pápai Hús 1913. Kft. illetve a veszprémi Pannon Tej lehet a célállomás, de erről pontos tájékoztatást nem kaptunk. Mindössze annyit sikerült megtudnunk, hogy az orosz szakemberek a változtatás jogát fenntartják, s mindig csak az utolsó pillanatban derül ki, ténylegesen mely cégekhez térnek be.

Ismeretes, Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra. Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy az orosz szakértők 22 olyan, főleg húsfeldolgozó céget vizsgálnak meg, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!