Gazdaság

2017.02.13. 17:50

Októberre lesz kacsa - Továbbra is gondot okoz a madárinfluenza

Veszprém - Az áruházakat is bajba sodorta a betegség, a beszállítók október-november környékére várják a helyzet javulását.

Piltman-Horváth Barbara

Egyre több gondot okoz a madárinfluenza, a betegség már megyénkben is felütötte a fejét. Január végén megyénkben is megjelent a madárinlfuenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint a nagyteveli pulykafarmon ütötte fel a fejét a betegség. A fertőzött állományokban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. A fertőzött gazdaságok körül három kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állományok (mintegy 28 700 tenyésztyúk és 27 500 hízópulyka) leölését a szakemberek megkezdték. A betegség nem csak a termelők, de a fogyasztók és a háztartások számára is gondot okoz.

Az állatok fertőzése miatt rengeteg baromfit kellett levágni, ami a tenyésztőket nehéz helyzetbe hozta. Január 27-től pedig Bognár Lajos, országos főállatorvos rendelete alapján csak zártan lehet baromfit tartatni.

A járvány kezdete óta hazánkban már 11 megyében és Budapesten összesen 83 vadmadárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát, mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, az ebből származó közvetlen kár több mint 3 milliárd forintra tehető.

Sabján Béláné eladó mutatja, egy ideig csak fagyasztott baromfi termékekre számíthatunk majd az áruházak polcain
Fotó: Pesthy Márton

Az állam már megkezdte a gazdák kártalanítását, a közvetlen károkra 100 százalékos térítést biztosítanak. Az áruházakban is egyre inkább hiánycikk a kacsa és liba, de van, ahol a pulyka is. - Annyira nem keresett termék áruházainkban a kacsa- és a libahús, de egyértelműen kevesebb szállítmány érkezik - mondta megkeresésünkre Hegedűs Pál, a Pólus-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. - Körülbelül az eddigi mennyiség 10 százaléka érkezik. A beszállítóink októberre-novemberre látják a helyzet normalizálódását.

A kereskedelmi igazgató szerint csirkéből és pulykából egyelőre nincs hiány, ezek a keresettebb baromfi termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!