Gazdaság

2017.08.07. 10:32

Okos otthonba öröm hazamenni (x)

Ha csökkenteni szeretnénk az energia-felhasználásunkat, akkor először azzal kell tisztában lennünk, hogy mikor, hol és mennyi energiát fogyasztunk, vagy akár veszítünk el.

Egy okosotthon egyszerre működik a lehető legészszerűbben, és kínálja a maximális kényelmet. Egy ilyen otthon energiaoptimalizáló rendszerének ugyanúgy részei a háztartás energiatermelő, mint energiafelhasználó berendezései.

Az okosotthon lelke az okosmérő.

A készülék rögzíti a lakás vagy családi ház energiarendszerében bekövetkező események minden mozzanatát. Az általa begyűjtött adatok alapján a szolgáltató energiaoptimalizálási javaslatokat ad a lakás tulajdonosának, aki e tanácsok, illetve saját igényei szerint állíthatja be vagy módosíthatja otthona működését. Az otthon annál okosabb, minél több energiafogyasztó eszközt felügyel. A küszöbükön persze már évtizedek óta ott állunk: automata mosógépek szinte minden háztartásban vannak, ismertek a robotporszívók, a mozgásérzékelős világítás. Általános a távirányítók használata a szórakoztatóelektronikai berendezések, a klíma, a garázsajtó, de akár a függönyt húzó kis motor be- és kikapcsolásakor is.

A porszívó példája

A küszöböt akkor lépjük át, amikor elektromos eszközeink az okosmérőn keresztül energiarendszerünk részeivé válnak. Ilyenkor a robotporszívó akkor is munkához láthat, amikor éppen nem vagyunk otthon, de a készülék „értesül”, hogy olcsóbb lett a villamos energia, mert valahol, messze felpörögtek a szélkerekek, viszont a megtermelt áramuk épp nem kell senkinek. Ez a példa azt is mutatja, hogy a háttérben még nagyon sok további „okosságra” van szükség. Az intelligens hálózaton (smart grid) keresztül a villamosenergia-rendszer irányítójának (ez Magyarországon a MAVIR Zrt.) értesülnie kell az áramtermelés pillanatnyi állapotáról, és be is kell tudnia avatkozni a termelőegységek működésébe. Kapcsolatban kell állnia az energiaszolgáltatókkal is, amelyek a tőle és más piacokról kapott adatok alapján változtathatnak a tarifáikon, javaslatokat adhatnak ügyfeleiknek. E láncon keresztül – az előbbi példánál maradva – a porszívót arról is „tájékoztathatják”, hogy pihennie kell, mert megdrágult az áram. Egy okosotthon  egyszerre működik a lehető legészszerűbben, és kínálja a maximális kényelmet. Egy ilyen otthon energiaoptimalizáló rendszerének ugyanúgy részei a háztartás energiatermelő, mint energiafelhasználó berendezései. Ám kaphat értesítést arról is a porszívó, hogy bár drága az áram, mégis meglepheti a családot egy kis takarítással. Nem a hálózatról fog ugyanis vételezni, hanem a családi ház szélkerekétől, amely a központ utasítására éppen azért indult be, mert most olcsóbban termelhet a pillanatnyi piaci árnál. Célszerű lehet a porszívónak a háztartás akkumulátoráról működnie, mert az éppen tele van.

A határ a csillagos ég

Az előbbi mintára bármely elektromos berendezés működése irányítható távolról is, ha már része az okosrendszernek. Ennek megfelelően műszaki fejlesztés két fő területen történik. Az egyik a smart metering és a smart grid szegmense, a másik terület az okos elektromos berendezéseké. Mivel a kommunikáció eszköze az internetes hálózat, a számítógép és a mobiltelefon, a lakás tulajdonosa távolról is beavatkozhat az otthon lévő eszközök működésébe. A porszívó példájánál maradva: megeshet, hogy mindegy, mennyibe kerül most az áram, vendégek jelentkeztek be, azonnal takarítani kell. Előtérbe kerülhet a kényelem is, például, hogy milyen hőmérséklet, páratartalom várja a hazatérőket és mikorra, de még az is, hogy milyen zene szóljon, és el legyenek-e húzva a sötétítő függönyök. Nap mint nap érkeznek új ötletek. Nemrég olyan okoslépcsőt fejlesztettek ki, amely megkönnyíti a rajta való felfelé és lefelé történő haladást. A trükköt rugók, nyomásérzékelők használata, valamint a lefelé haladók energiájának eltárolása jelenti.

Rendel és szerelőt hív a hűtőgép

Talán mégis gyorsabban terjednek el az életünket megkönnyítő és a pénztárcánkat is kímélő funkciók. Sokat mutattak fel többek között a hűtőgépgyártók. Az okoshűtőgép nyilvántartja a tartalmát, annak változását, akár a tárolt élelmiszerek lejárati idejét is. Okosságától függően jelzi a tulajdonosának, hogy mit kell pótolni, ha pedig kapcsolatban áll a bolttal (annak okoshonlapjával), akkor rendelhet is. Még az akciókra is reagálhat, ha „tudja”, miből mennyivel vehet többet, ha az épp olcsóbb. „Szólhat” a tulajdonosának, ha olyan új terméket talál a boltban, amely a korábbi vásárlások alapján felkeltheti a tulajdonosa érdeklődését. Nyilvántarthatja saját műszaki állapotát is, a hibát jelezheti a tulajdonosának, esetleg egyenesen a szerviznek. Hasonló kommunikációra lehetnek képesek az elektromos autók. Itt megint csak az áramvételezés időzítésére és a jármű műszaki állapotának figyelemmel kísérésére célszerű koncentrálni. A vételezésben nemcsak az játszhat szerepet, hogy otthon mikor a legolcsóbb a villamos energia (jellemzően persze éjszaka, amikor amúgy is otthon van az autó), hanem az is, hogy a közelben hol és mennyiért lehet áramot kapni. A hagyományos üzemű autók esetében már sokéves gyakorlat, hogy a jármű központi egysége vagy a szervize azonos idejű információt kap a jármű műszaki állapotáról, esetleges hibáiról. A továbblépésnek azonban itt sincs felső határa: közölheti az autó a vezetővel a legközelebbi javító helyét, javítási díjait és a(z okos)szerviz foglaltságát is.

Új piac született

Az okosotthon ma már üzleti kategória is. Az ingatlanhirdetésekben kiemelik az adott lakás, ház okosságának szintjét, elsősorban energiagazdálkodásának jellemzőit, energiahatékonyságát. Cégek sora szakosodott a lakásokhoz kapcsolódó intelligens megoldások kifejlesztésére és az ilyen rendszerek felügyeletére. A Schneider Electric felmérése szerint például az épületüzemeltetők 63 százaléka okos analitikai eszközökkel kívánja hatékonyabbá tenni létesítménye működését, és 88 százalékuk szerint 2019-re ez a beruházás meg is térül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!