Gazdaság

2016.09.11. 13:40

Odébb még a nagy szüret - A kisebb családi gazdaságok már szedik, a nagyoknak idő kell

Olaszfalu, Veszprém - Hivatalosan már megkezdődött a burgonyaszüret, a hűvösebb Bakonyban viszont október végéig is elhúzódhat a nagy őszi munka.

Kutasi Zsófia

Közepes termés, közepes árak - így összegezte az idei krumplitermésről a véleményét Boriszné Hanich Edit, Olaszfalu polgármestere. A faluban élők többsége gazdálkodással foglalkozik, ilyenkor takarítják be a terményt. Augusztus 20-ától szeptember végég, október elejéig tartanak a munkálatok, a vető-, az étkezési, valamint a téli tárolású burgonyát takarítják be.

Nehéz, fárasztó munka a krumpliszedés. Az Olaszfaluban élők többsége gazdálkodással foglalkozik, ilyenkor takarítják be a terményt Fotó: Nagy Lajos

A polgármester elmondta, idén megfelelő mennyiségű volt a csapadék, egészséges, szép formájú lett a krumpli a földeken, azonban a termés mennyisége általánosságban közepesnek mondható. Az idő jelenleg kedvez a betakarításnak, előfordul, hogy naponta akár ötszázan is dolgoznak a földeken. A termelők 90-100 forintot kapnak a burgonya kilójáért. A megyei adatokról Radovits Tibort, a Nemzeti Agrárkamara Veszprém megyei igazgatóját kérdeztük.

- Átlagosnak ígérkezik a termés, sem több, sem kevesebb, mint az elmúlt idényben - mondta az elnök a termés mennyiségéről. Arról is tájékoztatott, hogy, bár a kisebb, családi gazdaságok már megkezdték a szüretet, a Bakony nagy részében szeptember második felében kezdik majd csak a krumpliszedést. - Az időjárási viszonyok a magasabban fekvő területeken mások, később jön a tavasz és az ősz is. A tájegység legjellemzőbb és egyben legkedveltebb burgonyafajtája a vörös héjú krumpli. Vannak más fajták is, például van sárga krumpli is, de az emberek leginkább a vörös héjút kedvelik - mondta az elnök.

Az egészséges táplálkozás manapság fénykorát éli, és szinte mindegy, hogy valaki milyen diétát választ, mindegyikből kimarad a krumpli. Akik viszont nem szeretnének lemondani a krumplipüréről és a ropogósra sült szeletekről, azoknak jó megoldást nyújt az édesburgonya. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ősi társai. A fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2- és B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár süteményt is lehet készíteni belőle. Az tény, hogy egészségesebb, de az is, hogy egyelőre jóval drágább, jelenleg kilónként 6-700 forint az ára.

Mire használjuk a konyhában?

A burgonyákat konyhai felhasználás szerint is csoportosíthatjuk. Vannak salátaburgonyák, amik főzéskor nem esnek szét, rakott és tepsis ételekhez, salátákhoz kiváló választás. A főzni való burgonyák neve is jelzi, hogy ragukhoz, főzésre ajánlják, az elkészítés során ezek sem esnek szét.

A harmadik csoportba tartoznak a sütni való krumplik, amik enyhén szétfőnek. Ezekből lesz nagyon finom burgonyapüré, de a sült és hasábburgonyát is ebből érdemes inkább elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!