Gazdaság

2016.08.10. 14:20

Nyári ellenőrzések

Veszprém - Csaknem 16 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrzések során júliusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai.

Napló információ

Ezt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mondta kedden sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint. Zsigó Róbert ismertette: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak a szezonális ellenőrzések során. A nyári ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is.

Zsigó Róbert államtitkár Fotó: kormány.hu

Zsigó Róbert közölte: a 10 ezer 721 vizsgált tételnek kevesebb mint a három százalékánál merült fel probléma. Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban kimutatták a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben kiderült, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben a megengedettnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!