Gazdaság

2016.11.23. 21:05

Nulla fővel a legjobb!

Veszprém - Vajon hogyan lehet nulla fő foglalkoztatottal nettó 10 milliárd forint árbevételt generálni?

Piltman-Horváth Barbara

Nemrég jelent meg a Top 100+200-as kiadvány, ami a Veszprém megyei vállalatokat rangsorolja árbevételük alapján. Ahogy az a nevéből látszik, összesen háromszáz céget sorolnak fel, a rangsort pedig a 2015-ös nettó árbevétel alapján állították fel.

Ahogy elkezdjük böngészni az adatokat, már az elején összekavarodhat a szemünk, az átlagember számára akkora pénzösszegekről van szó.

A 10 434 012 forint még nem tűnne soknak, de a táblázatban ezer forintban van megadva az adat, így még három nullát a végére kell számolnunk, így jön ki a több mint tízmilliárd forintos net-tó árbevétel, amit így leírni könnyű, de bevallom, nullá-ról nullára kellett haladnom, megbizonyosodva, hogy tényleg jól írom-e.

Ha az összegek nagyságán túlléptünk, érdemes összevetni, hogy az árbevételt - csúnyán szólva - hány fő állította elő, azaz hány főt foglalkoztat a vállalat. Ekkor bukkantam érdekes adatra. A Bakonyi Bioenergia Kft. büszkélkedhet az imént említett több mint tízmilliárd forintos árbevétellel, ami egyébként exportot, azaz külföldre eladott árut vagy szolgáltatást nem tartalmaz, ugyanakkor 2015-ben a statisztikai létszám a vállalatnál nulla fő volt. Tehát úgy, hogy senki nem dolgozik a cégnél, ilyen magas árbevételre tettek szert? Hát azt hogy csinálták? Azonnal tudnom kell a receptjét, hogy lehet megúszni a jelenlegi borsos bérköltségeket!

A Központi Statisztikai Hivataltól kértem segítséget, akik elárulták a turpisságot, ami, ha belegondolnunk, nem is nagy dolog. Sőt, nagyon is egyszerű. A Bako-nyi Bioenergia Kft. a Bakonyi Erőmű Zrt. tulajdonában van, ugyanakkor a beszámolóját külön gazdasági társaságként kell elkészíteni. A kft.-nél dolgozó embereket viszont a zrt. foglalkoztatja, így náluk jelenik meg költség-ként is.

Hát ebből sajnos nem gazdagodtam meg, nem tudtam meg, hogyan lehet csökkenteni a bérköltséget és nagy árbevételt generálni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!