Gazdaság

2015.08.23. 18:27

Növekvő pápai adóbevételek

Pápa – Az önkormányzat idei évi első féléves pénzügyi zárása után kijelenthető, hogy a város 2015-ös adóbevételei lényegesen meghaladják a tavalyit – tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől.

Polgár Tibor

A városvezető elmondása szerint az első fél év zárásával megállapítható, milyen ütemben és mértékben fizették meg az adót a magánszemélyek, illetve a vállalkozások. – Eredendően 1,8 milliárd forintot terveztünk építmény-adóból és helyi iparűzési adóból 2015-re. Ebből az összegből több mint 900 millió forint már be is folyt. Számszerűen ez a tervezett összegnek a fele, viszont például az ipar-űzési adó nem két részletben teljesül, hanem az első fél évben van egy befizetés, a második fél évben pedig kettő. Ennek az adónemnek az első fél évben hozzávetőlegesen 40 százaléka szokott teljesülni, vagyis 60 százaléknyi ipar- űzésiadó-befizetés még hátra- van – mutatott rá a polgármester.

Áldozó Tamás külön kitért az építményadóra, az úgynevezett garázsadóra. Mint mondta, a mostani lakossági konzultációkon úgy tapasztalta, akik eddig is rendesen fizették az adót, azok üdvözölték a tavaly év végén indult garázsadó-ellenőrzést és vele együtt azt, hogy a város senkit nem hagy kibújni a fizetési kötelezettség alól. – Amikor tavaly október, november környékén az adóellenőrzések megkezdésére felhívtuk a figyelmet, akkor mintegy négyezer bejelentett garázs volt Pápán. Egy garázs átlagosan 15–18 négyzetméter nagyságú. Az ellenőrzések megkezdése után két oknál fogva nőtt meg a garázsok száma. Egyrészt nagyon sokan észrevették, hogy nekik van garázsuk, és eddig elfelejtettek utána adót fizetni, amit pótoltak. Így keletkezett 12 ezer négyzetméternyi „új” garázs. Másrészt pedig az adóellenőrzéseknek köszönhetően további kétezer négyzetméter garázs került elő. Tehát november óta 800 garázzsal lett több Pápán – közölte a polgármester, aki megjegyezte, összességében néhány hónap alatt 20 százalékkal nőtt meg a garázsok száma. Hozzáfűzte, az építményadónál az adóztatott négyzetmétereknek csak a kisebbik részét teszik ki a garázsok.

Áldozó Tamás örömtelinek nevezte, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó összeg továbbra is növekszik Pápán
Fotó: Penovác Károly

– Nagyrészt a gazdasági társaságok által használt építmények után befizetett adó a summája ennek az adóbe-vételnek. Azonban 14 ezer négyzetméternyi feltárt adó közel 15 millió forint befizetését eredményezi a magánszemélyek részéről. Ám amennyiben ezt két-három évre visszamenőleg fizettetik meg – tudniillik 2012. január elseje óta van garázs-adó Pápán –, akkor ez az összeg a többszöröse is lehet – fejtegette a városvezető. Tájékoztatása szerint a garázsadó-ellenőrzések továbbra is folytatódnak. – A polgármesteri hivatalnak megerősítettük azt a csoportját, amely hivatásszerűen adóellenőrzésekkel és végrehajtással foglalkozik. Hiszen látszik, hogy az elmúlt években jelentős mértékű a be nem fizetett adó mértéke a városban. Ennek a csoport munkájának köszönhetően ez ütemes csökkenést kezdett el mutatni, de úgy látjuk, még vannak tartalékok. Fontos hangsúlyozni, hogy az adóellenőrzést, az adóvégrehajtást azoknak a megbízásából végezzük, akik az adófizetési kötelezettségüknek eddig is pontosan eleget tettek – húzta alá Áldozó Tamás.

A polgármester örömtelinek nevezte, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó összeg továbbra is növekszik, vagyis a gazdasági tár-saságok, vállalkozások nagyobb mértékben adóznak a korábbi évekhez képest. – 2014-ben 940 millió forint iparűzési adó folyt be a város kasszájába. Változatlan feltételek mellett ez az összeg idén el fogja érni az 1,4 milliárd forintot – tekintett előre Pápa első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!