Gazdaság

2016.04.13. 09:30

Nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Veszprém - A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint 6,5 százalékkal nőtt 2016. februárjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest.

Piltman-Horváth Barbara

Az élelmiszerek forgalma 4,9 százalékkal, a nem élelmiszereké 7,5 százalékkal, míg az üzemanyagok eladása 9,1 százalékkal növekedett országos szinten.

– Azt is fontos lenne látnunk, hogy valóban többet is költöttünk-e – fogalmazta meg a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének (Kisosz) elnöke, Vágó Péter. – Véleményem szerint három tényező is közrejátszik a növekedéssel kapcsolatban. Az egyik az üzemanyagár növekedése, az online pénztárgép használatának kiszélesítése, valamint a webshopok elterjedése. Elképzelhető, hogy az előző időszakban is ennyit költöttünk, de az online pénztárgépekkel már pontosan nyomon követhető a forgalom alakulása a kisboltokban is.

A webshopokon manapság már nemcsak műszaki cikkeket, ruházatot rendelhetünk, de akár a havi nagybevásárlást is elintézhetjük. Igaz, még gyerekcipőben jár, és nem feltétlenül azt kapjuk, amit rendeltünk, de készlethiány esetén helyettesítő terméket biztosít a cég.

Az elnök szerint nem várható forgalomnövekedés a vasárnapi boltzár eltörlésétől, hiszen aki eddig nem tudott vásárolni vasárnap, az megoldotta a héten máskor. Változás a forgalom eloszlásában lehet csak. – Annak örülök, hogy még a balatoni szezon előtt rendeződött ez a kérdés. Tavaly nehéz volt megmagyarázni a nyaralóknak és a külföldi turistáknak, hogy miért nem tudnak mindennap bevásárolni.

Vágó Péter véleménye szerint biztosan lesz olyan kiskereskedelmi egység, amire hatással lesz a vasárnapi nyitva tartás, de nem fél attól, hogy bezárnak. – A 2015. március 15-ei törvény előtt is megéltek, ezután sem gondolom, hogy problémáik lesznek.

Az alacsony infláció is kedvezhetett a forgalomnövekedésnek, főleg azok vásárolhattak többet, akiknek nem áll rendelkezésükre jelentős pénzbeli megtakarítás, így azt nem érdemes befektetni. Ők jellemzően inkább vásároltak műszaki cikkeket, bútorokat.

Fontos megértenünk, hogy a kiskereskedelmi forgalomnövekedés nem egyenlő azzal, hogy több kenyeret veszünk – húzta alá Vágó. Ahogy a KSH adataiból is látszik, a nem élelmiszerek és az üzemanyagok forgalma húzta a növekedést, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból például kiderül, januárban csökkent az élelmiszerek kereskedelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!