Gazdaság

2016.05.12. 08:28

Nőtt a kedvünk a hitelre

A 2008-as gazdasági világválság megtépázta mind a pénzügyi intézeteket, mind a háztartásokat. Családok fulladtak bele devizahitelükbe, sokakat kilakoltattak, vagy csak a rögzített árfolyamnak köszönhetően tudták tovább vállalni a hitelt.

Piltman-Horváth Barbara

A törlesztőrészletek egy pillanat alatt emelkedtek az eredeti két-háromszorosára és nem csak az autót vitték a garázsból, de a házat is elvehették a család feje felől. Mára stabilizálódni látszik a pénzügyi rendszer, valamivel kiszámíthatóbbak a hitelek, köszönhetően annak, hogy egyrészt a látott következmények miatt ma már minden fogyasztó jól meggondolja, ha hitelt szeretne felvenni, másrészt devizahitelt ma már csak erősen korlátozott viszonyok között lehet felvenni.

A háztartások számára inkább a forint alapú hiteleket kínálják, a Magyar Nemzeti Bank statisztikájából pedig kiderül, egyre többen bíznak is a pénzintézetekben annyira, hogy vegyenek fel akár lakás célú hitelt, vagy személyi kölcsönt. A kutatásból az is kiderül, három fő tényező alapján dönt a fogyasztó kölcsönfelvételről. Legnagyobb valószínűséggel azok kötnek hitelszerződést, akiknek már van valamilyen kapcsolatuk a bankkal, akár folyószámláról, akár lekötött betétről beszélünk. Második helyen a pozitív várakozások állnak, azok ugyanis, akik fényesebben látják a saját és az ország gazdasági helyzetét, nagyobb valószínűséggel vállalnak hitelt. A dobogó harmadik fokára az intézményrendszerrel szembeni bizalom áll, akik megbíznak az adott bankban, pénzügyi intézetben, azok kevésbé gondolkoznak el azon, hogy a jövőben valami rosszra fordul, a bizalom pedig hiteligénylésben realizálódhat.

Kíváncsiak voltunk ugyanakkor, hogy a bankok is úgy látják-e, nagyobb náluk a kereslet a lakáshitelekre és személyi kölcsönökre.  Az UniCredit bank saját, ezerfős kutatásának eredménye, hogy az ingatlanvásárlást, -felújítást tervező ügyfelek jellemzően igyekeznek kordában tartani a felmerülő finanszírozási költségeket. Ennek megfelelően a megkérdezettek egyharmada önerőre, másik harmada az önerő mellett némi bankhitelre támaszkodna, míg minden harmadik megkérdezett CSOK-ot is igényelne tervei megvalósításához. A megkérdezettek 72 százaléka legfontosabb paraméterként a fixálható törlesztőrészletet jelölte meg. Ez a szempont különösen fontos a 30 év alattiak számára. Az ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel, a szükséges finanszírozást egyre tudatosabban, körültekintőbben tervezik meg. A bank válaszából ugyan nem derül ki, hogy nőtt-e hitelállományuk, azt mindenképp igazolja, hogy jóval körültekintőbben járunk már el a hitelfelvétel lehetőségét illetően.

Az OTP Bank ennél ugyan szűkszavúbb, de a kérdésre pontos választ adott, az MNB statisztikái alapján ők is a piac élénkülését látják, mind a személyi kölcsön, mind a lakáshitel piac vonatkozásában. Míg a személyi kölcsön új szerződéskötések piacán a 2016. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel 83 százalékos a növekedés, addig a lakáshitelek esetén az arányszám 50 százalék. A piac növekedését a bankhoz beadott igénylések száma és volumene is alátámasztja.

Összességében elmondható, hogy már jóval óvatosabbak vagyunk, ha hitelfelvételről van szó, bár a hitelállomány még közel sem éri el a világválság előtti állapotot. Nem is feltétlenül baj, ha nem vesz fel mindenki kölcsönt olyan tárgyakra, vagy akár lakásra, amit még törlesztőrészletre sem engedhet meg magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!