Gazdaság

2016.05.12. 13:40

Nincs trendje az árnak

A gabonaárakat tekintve kettős hatás érvényesül a piacon: a rossz hírek felfele, a jó hírek lefele mozdítják az árakat. Mivel egyik oldal sem erőteljes, így az árak szűk sávban mozognak.

Tremmer Tamás

A magyar árutőzsdén minimális forgalom mellett – 44 ezer forint környékén - jobbára stagnált a kukorica árfolyama, ám április végére hirtelen ez is erősödni kezdett. Ezzel szemben a hazai fizikai piacon olcsóbb lett a termény és átlagosan 41,5 ezer forintról 40,5 ezer forintig jutott.

A budapesti tőzsdén teljes érdektelenség mellett némileg drágult a búza: az étkezési búza 44 ezer forintig a takarmánybúza 42 ezer forintig erősödött.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének alelnöke úgy látta, kettős hatás éri a piacot. Ha rossz hírek jelennek meg – például rosszak az időjárási körülmények – felfele mozdulnak az árak. Ugyanakkor a jó hírek lefele vinnék az árakat. Ilyen, ha a nemzetközi gabonatanács stabil termést vetít előre. Korában sokan azt mondták, az El Nino jelenség – amelynek pusztító hatását ez évre várták – miatt az égbe szöknek majd az árak. Most azonban ez sem „játszik”, az El Nino jelenséget nem értékelik túl a szakemberek.

Közölte, a fentiek miatt nincs trendje a piacnak, oldalazó mozgást végeznek az árak. Nemzetközi szinten igen nagy dolognak kellene történnie ahhoz, hogy az árak kilendüljenek abból a szűk sávból, amelybe most beszorultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!