Gazdaság

2015.11.18. 16:05

Nem mindegy, mikor lehetnek nyitva

Balatonfüred – A Balaton-parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség szeretné elérni, hogy a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett öt helyett nyolc választott vasárnap tarthassanak nyitva.

Kekk Sára

A szövetség elnöke, Balassa Balázs a nemrégiben megrendezett közgyűlésen elmondta, megkeresték a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén található önkormányzatokat, turisztikai szervezeteket, kereskedelmi egységeket, szúrópróbaszerűen a lakosságot és az idelátogató vendégeket, hogy mondják el véleményüket a vasárnapi zárva tartás hatásairól. Felmérésükből általánosságban megállapítható, hogy az állandó lakosság részéről kevesebben sérelmezték, hogy vasárnap az üzletek jelentős része zárva tartott. – Az idelátogató turisták részéről viszont jóval több panasz jutott el hozzánk, a balatoni települések vezetőihez, polgármestereihez – mondta lapunknak Balassa Balázs.

A kereskedelmi egységek vonatkozásában, a felmérés alapján, összességében megállapítható, hogy előzetesen túlzóak voltak félelmeik a vasárnapi zárva tartás hatásai kapcsán. Mint azt a szövetség elnöke is hozzátette, az azért mindenképpen megállapítható, a kiskereskedelmi egységek jelentős része szeretné, hogy legalább nyáron lehessenek nyitva. A jelenlegi szabályozás eredményeképpen még azok az üzletek is panaszkodnak a vasárnapi forgalomra, melyek nyitva lehetnek, mivel a vásárlókban egyre jobban rögzült, hogy vasárnap nincsenek nyitva az üzletek, ezért – az élelmiszerboltok kivételével – nem is keresik a nyitva tartó üzleteket.

A Balatoni Szövetség elfogadja, hogy a kormány nem szeretne térségi szabályozást bevezetni, ennek megfelelően a Balaton vonatkozásában sem kérik ezt. Viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium a szövetség kérésének megfelelően lehetőséget biztosított arra, hogy elmondják a nyári tapasztalatokat, illetve két javaslattal is éltek a szövetség tagjai a minisztérium felé.

– A 2014. évi CII. törvény adta négy adventi vasárnapi, és egy szabadon választott, de bejelentési kötelezettséghez kötött vasárnapi lehetőséggel gyakorlatilag számos üzlet nem tud élni, mivel az adventi időszakban nincsen jelentős vendégforgalom. Ezért mi azt szeretnénk, hogy a kormány ne szabályozza le, mely vasárnapokon lehessenek nyitva az üzletek, hanem térségenkénti, turisztikai és lakossági igényeinek megfelelően dönthessék el, melyik öt vasárnap tartanak nyitva. Illetve még annyit módosítanánk, hogy ne öt, hanem nyolc vasárnapban határozzák meg e napok számát – tájékoztatta lapunkat a szövetség elnöke.

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a kiemelt üdülőkörzetekbe tartozó településeken a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben vasárnap is dolgozhassanak alkalmazottak, és ezért kiemelt bérezésben részesüljenek.

Az új javaslatok lényege, hogy a tavaszi kérelmükkel ellentétben most nem a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetre vonatkozó törvénymódosítást kérnek, hanem az egész országra vonatkozót. Vagyis a térségek üzletei a turisztikai időszak, a várható bevétel vagy a lakosság igényeinek megfelelően dönthetik el, hogy vasárnaponként mikor lesznek nyitva, ráadásul a Balaton térségében a kért nyolc vasárnap lefedhetné a főszezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!