Gazdaság

2016.08.31. 19:10

Nehéz munkást találni - Nem okozott jelentős gondokat a szeszélyes időjárás

Veszprém – A szeszélyes időjárás a becsültnél kisebb károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermelőknél, így zöldségből a tavalyinál több, gyümölcsből átlagos mennyiségre lehet számítani idén.

Németh Noémi

A tavaszi fagyok 25–30 százalékos kárt okoztak a gyümölcsösökben, de a kedvezőbb nyári időjárás ezt részben kompenzálta – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az MTI-nek.

A június eleji esők miatt a szamócánál jelentős gombafertőzés lépett fel. A cseresznye és a meggy érésekor a sok eső repedést, rothadást okozott, a cigánymeggynél a cukorfok pedig alacsonyabb volt, mint tavaly. Az őszi- és kajszibarack, valamint a szilva esetében a csapadékos időjárás miatt nagymértékű a moníliafertőzés. Ahol nem megfelelő a növényvédelem, ott ez terméskiesést okozhat.

Mivel kevés gyümölcstermő ültetvény van Veszprém megyében, ezáltal a gyümölcskár nem jelentős, kevés területet, csupán minimális részeket érintett a jégverés. Nyilván ugyanez nem vonatkozik a szórványgyümölcsökre és a házikerti gyümölcsökre. Az egész Balaton-felvidéken, illetve számos egyéb térségben is volt jégverés, így a szórványban, illetve a házikertekben levő gyümölcsfákat érintette a kár.

Cseresznyeszedők a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. gyümölcsösében. A faggyal nem igazán volt gondjuk, inkább az esővel
Fotó: Balogh Ákos

Nagyobb gyümölcsültetvénye csak né- hány gazdálkodónak van, ezért ezekről a károkról nem készült felmérés. A gyümölcsöket már a fagy is komolyan érintette kora tavasszal, tehát e tekintetben valószínűleg nem a legjobb évet zárják - válaszolt lapunk megkeresésére Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke.

Nekünk szerencsénk volt tavasszal és most nyáron is, a gyümölcsösünkben jég, illetve fagykár nem igazán volt. Inkább a csapadékkal volt sok problémánk, nem tudtunk időben betakarítani. A sok csapadék nem tett jót a gyümölcsöknek, túlérett, rohadt, sok probléma volt velük. Sok a bizonytalanság, nehéz munkaerőt találni, mivel kézi betakarítással is dolgoztunk, sőt a felvásárlási árak is alacsonyabbak voltak - nyilatkozta lapunknak Hosszú Zsolt, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!