Gazdaság

2017.02.26. 15:12

Mozgalmas éve volt a testületnek

Az elmúlt évben 305 esetben fejezett be eljárást a Veszprém Megyei Békéltető Testület. 166 ügyük termékekkel volt kapcsolatos volt, ez valamivel több, mint 55 százalék, míg szolgáltatást 139 eljárás (45 százalék) érintett.

Napló információ

A Veszprém Megyei Békéltető Testület tagjai elvégezték az elmúlt év munkájának értékelését, az előírások szerint arról tájékoztatták az illetékes szerveket is, a honlapon is (www.bekeltetesveszprem.hu) közzétették a részletes tájékoztatót. Hagyományosan az Üzlet olvasóival is megosztja tapasztalatait dr. Vasvári Csaba elnök. Tőle tudjuk, az elmúlt évben 305 ügyben fejeztek be eljárást, 166 ügyük termékekkel kapcsolatos volt (ez valamivel több, mint 55 százalék), míg szolgáltatást érintett 139 eljárás (45 százalék).

A befejezett ügyek közül 50-ben egyezség született, három esetben kötelezést tartalmazó határozatot hoztak, valamint 79 ajánlást tettek. A fogyasztók 21 ügyben visszavonták kérelmüket, hat esetben pedig még a meghallgatást megelőzően állapodtak meg a felek. Kilenc esetben el kellett utasítani a kérelmet, 73 esetben pedig nem tudták lefolytatni az eljárást, döntően azért, mert olyan bizonyítási kérdések merültek fel, amelyekre a testületnek nincs hatásköre. 38 olyan megszüntetésre került sor, amikor szükségtelen volt az eljárás tovább folytatása, mert például a vállalkozás megoldotta a problémát.A termékekkel kapcsolatos szavatossági ügyek között továbbra is vezető helyen áll a lábbelikkel kapcsolatos kezdeményezés.

A 65 ügy (a termékügyek közel 40 százaléka) nagyobb része az országos lefedettséggel rendelkező nagykereskedelmi cégekkel, illetve az általuk forgalmazott cipőkkel volt kapcsolatos.Mobilokkal, laptopokkal, szórakoztató elektronikával 25 esetben, háztartási gépekkel kapcsolatosan 13, egészségmegőrző és gyógyászati segédeszköz termékkel 10 esetben, járművásárlással 9, bútorral pedig 4 alkalommal foglalkoztak. Internetes vásárlás ügye 20, termékbemutatóé pedig öt esetben volt a tanácsok előtt.A szolgáltatási szférát érintette nyolc épületfelújítás, kilenc nyílászárócsere.

Üdülésijog-értékesítési problémával nyolc, parkolással hat, telefonszolgáltatással 17, tévé-rádió műsorszolgáltatással hat, internettel három, járművek javításával kapcsolatban öt esetben keresték meg a testületet.A bizonyítási teher az első hat hónapban a vállalkozást terheli. Bár a jogszabályok nem írják elő, hogy milyen bizonyítékok fogadhatók el, de nyilvánvaló, hogy a legtöbb esetben szakértői véleménnyel lehet alátámasztani azt az állítást, hogy a „hiba nem vezethető vissza sem gyártási, sem anyaghibára”. Vagyis nem szükséges igazságügyi szakértői véleményt beszerezni.

Ezzel a problémával elsősorban a kisebb vállalkozások esetében találkoztak, feltehetően azért, mert a viszonylagosan kisebb forgalmazás mellett nincs szakértő szervezettel, szervizzel kapcsolatuk. Ugyanakkor a válaszirat nem maradhat el, és abban részletesen meg kell(ene) indokolni, hogy miért nem áll fenn a hibás teljesítés. A fogyasztók ugyanis nem mindig tudják vagy ismerik el, hogy a hibás teljesítés és a termék hibája nem fedi egymást. Csak a példa kedvéért: ha egy nem vízálló, nagy értékű mobiltelefont beledobnak vagy -ejtenek a fürdővízbe, a panelekbe befolyik a víz, és ettől kezdve nem működik, akkor az feltehetően nem a ’hibás teljesítésből’ adódik, hanem abból, hogy a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használta, és ez okozta a hibát, az elnémulást.

Vagyis nem azért nem működik, mert a hiba már ’benne volt’ a vásárláskor is, csak rejtve volt az eladó és a vevő előtt is, hanem azért, mert egy cselekmény okozta a meghibásodást.Az esetek nagy részében - elsősorban az országos hálózattal rendelkező vállalkozások - (különböző szervezetek által nyilvántartott, azoknál bejegyzett) szakértői véleménnyel vagy gyártói szakszervizi véleménnyel alátámasztottan fejtették ki álláspontjukat. Az igaz, hogy nem egy esetben ezek a vélemények sablonosak, nem mondják meg, mi is az igazi ok, csak azt rögzítik, hogy „gyártói utasításra nem adhatnak csereutalványra igazolást”, vagy „nem rendeltetésszerű volt a használat”.

A megyében székhellyel rendelkező vállalkozások 60 ügyben voltak érdekeltek (ez 19 százalék). Legnagyobb számban (kilenc eset) az egyik - főként - kereskedelemmel foglalkozó társaságot panaszolták be, amelynek fő tevékenységi köre a villamos háztartási készülékek kiskereskedelme. Az ilyen cégekkel kapcsolatos problémák azért bonyolultak, mert a kereskedések nem a saját termékeiket árusítják, így közvetlenül nincs ráhatásuk azok gyártására, minőségére.

A vásárló viszont velük kerül jogviszonyba, tőlük várja a jóvátételt. Egyezséget egyszer kötöttek a felek; egy másikban eljáráson kívül állapodtak meg; négy ajánlás született; kettő esetben pedig megszüntették az ügyet; öt esetben szükségtelen volt az eljárás tovább folytatása.A kerti eszközök javításával is foglalkozó egyik vállalkozás négy esete közül háromban megszüntették a tanácsok az eljárást, egy esetben pedig megegyeztek a felek. Közszolgáltatással 12 eljárás volt kapcsolatos, közülük 11 a hulladékszállítást érintette. Ezekben elsősorban a szerződéskötéseket vitatták.

1-1 esetben a ruhanemű-árusítással is foglalkozó vállalkozó kicserélte a nadrágot, a főleg sportruházatot forgalmazó kft. a lábbelit; egy másik lábbelit árusító társaság pedig a meghallgatás eredményeként jelentős árengedményt adott a fogyasztónak; a harmadik esetben 60 százalékos árengedményre kötelezte az eljáró tanács a kft.-t. Az előfizetői díj túlszámlázása miatt annak visszafizetésére kötelezték a szolgáltatót. Az egyéni vállalkozóval a számítógép javítási díjában megegyezés született.Szemüvegkészítés ügyé-ben jelentős összeg visszafizetésében egyeztek meg a felek. Arra is volt példa, hogy a szállásdíjat a vállalkozás visszafizette a megrende-lőnek.

VESZPRÉM MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET

8200 Veszprém,Radnóti tér 1., Pf. 220 Telefon: 88/814-111 (VKIK titkársága) Fax: 88/412-150E-mail: info@ bekeltetes- veszprem.hu. Honlap: www.bekeltetesveszprem.huFogadóóra: minden kedden 8.00-13.00, ekkor telefon: 88/814-121, 06/30/608-0270

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!