Gazdaság

2017.07.10. 17:05

Mostantól cégkapu: kötelező regisztrálás gazdálkodóknak

Jövőre indul a cégkapu, a magánszemélyek által már széles körben használt Ügyfélkapu vállalkozásokra szabott testvére.

Napló információ

Nem csak cégek számára, de minden gazdálkodó szervezet számára kötelező a regisztráció, amire már idén nyáron sort kell keríteni: július 1. és augusztus 30. között van erre mód. Lassan a magyarországi cégek is búcsút mondhatnak a személyes vagy papíralapú közigazgatási ügyintézésnek: 2018. január 1-jén indul ugyanis a cégkapu, amely gyakorlatilag a már jól ismert Ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló "testvére".

Ettől a naptól kezdve a hivatalok a cégkapun keresztül kommunikálhatnak a vállalkozásokkal, küldhetnek nekik hivatalos iratokat ugyanolyan jogi hatással, mintha leveleztek volna - ezt még májusban mondta el a köztévében a Digitális Jólét Program e-közigazgatási szakértője. Azt ígérte, hogy a felületre való regisztrációra már idén július elsejétől mód lesz. A cégkapura kötelező regisztrálni minden gazdálkodó szervezetnek (tehát a gazdasági társaságoknak, de például az egyéni vállalkozóknak és alapítványoknak is). Ráadásul nincs is erre túl sok idejük: augusztus 30-ig be kell jelenteniük az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségeiket, vagyis e-mail-címeiket és telefonszámaikat az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartásba - olvasható az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényből.

Egyelőre a mulasztás következményei nem világosak, és az sem, hogy az elérhetőségek megadására pontosan miként van mód. A Rendelkezési Nyilvántartás (RNY) online felülete magánszemélyként - Ügyfélkapu-azonosítóval és jelszóval való belépést követően - már használható, azonban még nem él a céges elérhetőségek bejelentésére szolgáló funkció.

Akinek nincs Ügyfélkapuja, az előreláthatólag egy Okmányirodába vagy Kormányablakba is besétálhat, az RNY-ben tárolt többi rendelkezést legalábbis ügyintéző segítségével is meg lehet tenni - írja a regisztrációval kapcsolatban közleményében a vallalkozokforuma.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!