Gazdaság

2016.05.24. 17:10

Mitől kézműves a termék? - A jelölés használatát szigorú feltételekhez köti a kormányhivatal

Veszprém - Bizonyára önök is találkoztak már valamilyen kézműves termékkel, legyen az fagylalt, sajt, csokoládé vagy bármilyen más élelmiszer. De vajon szabályozott jogi környezetben kerülhet rá a termékekre ez a jelzés?

Piltman-Horváth Barbara

És hogy lehet az, hogy ha valamire ráírják: kézműves termék , máris dupla annyiba kerül? Vissza lehet ezzel élni?

Sokszor találkozunk termelői vagy akár egy hétköznapi piacon kézműves megjelölésű termékekkel. Régen, amíg nem láttam ilyen élelmiszert, azt hittem, azért kapják ezt a jelzést, mert valamilyen hímzési minta található meg bennük. Teszem azt, egy matyó hímzéses trappista sajttömb. Azóta persze már kikupáltam magam a témában, és gondoltam, lerántom a leplet a termékekről. Sokan azt hiszik, hogy attól, hogy ráírják az élelmiszerekre a megkülönböztetést, máris dupla annyiért el lehet adni, de talán nem is tudják, hogy hatósági eljárást és szankciót kockáztatnak azok, akik nem a szabályok szerint használják a kézműves megjelölést.

Kérdéseimre Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály vezetője válaszolt. Először is tisztába tettük, mi alapján nevezhetik a termelők kézművesnek a termékeiket. - A Kézműves/Kézmíves jelöléssel ellátott élelmiszerek előállítása során törekednek a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Ilyen élelmiszerek előállítása során pótanyagok, imitátumok, mesterséges színezékek, aromák, édesítőszerek és ízfokozók nem használhatók. Jelölés tekintetében az élelmiszer megnevezését a kézműves vagy kézmíves jelzővel kell kiegészíteni, illetve az előrecsomagolt termékek csomagolásán - az általános jelölési előírásokon kívül - minden esetben fel kell tüntetni a termék gyártójának nevét és címét - mondta a főosztályvezető.

Minden termék pontos összetevőit és alapanyagait a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, külön irányelvek vonatkoznak a megjelölt termékekre, valamint a kézműves élelmiszerek vonatkozásában - az irányelvben meghatározott követelmények mellett - be kell tartani az egyes önkéntes, megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló 74/2012 (VII. 25.) VM-rendelet 6. paragrafusának a kézzel előállított termékekre vonatkozó rendelkezéseit.

Mindezt hogyan ellenőrzik? Nos, akár helyszíni ellenőrzéssel, akár hatósági mintavétellel is meggyőződhetnek az irányelvek betartásáról.

- A hatósági minta ellenőrzése kémiai és érzékszervi tulajdonságainak, jelölésének vizsgálatával, dokumentáció-ellenőrzéssel és nyomon követési vizsgálattal történik. Nem megfelelőség esetén a megállapított felelőssel szemben hivatalból hatósági eljárás megindítására és szankció alkalmazására kerül sor - figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!