Gazdaság

2015.04.29. 12:41

Mindenki dolgozhat, aki tud és akar

Megyei körkép – Folyamatosan javulnak a munkaerőpiaci mutatók Veszprém megyében. Az egyre szebb statisztikai adatoknak azonban már nem mindenki tud örülni. A munkáltatók ugyanis egyre határozottabban munkaerőhiánnyal küzdenek. Kis túlzással azt lehet mondani, csak az nem dolgozik, aki nem is akar.

Tremmer Tamás

Kedvező helyzetről tanúskodik a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának adatsora. A 2015. első negyedévében a regisztrált megyei álláskeresők száma nem érte el az 12000-at, amely tíz százalékkal alacsonyabb, mint 2014. hasonló időszakában. Az év első három hónapjában a megye gazdaságilag aktív népességének átlagosan 6,9 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. A megye mutatója egy év alatt számottevően javult, és lényegesen kedvezőbb a negyedéves (9,8 százalékos) országos átlagnál.

Az első negyedév végén a nyilvántartottak között a férfiak (51 százalék) voltak többségben. A regisztrált álláskeresők körében a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya 37 százalék, míg minden harmadik állástalan szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezik. A nyilvántartottak 16 százaléka szakközépiskolai, technikumi végzettségű, kilenc százalék gimnáziumban érettségizett, öt százalékuk diplomás.

Az állást kereső pályakezdő fiatalok száma egy év távlatában szintén csökkenő tendenciát mutat. A nyilvántartott 1200-as létszám 18 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedévben Veszprém megyében 5700 új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók. A munkahelyek kétharmad része támogatás útján volt betölthető, ugyanakkor a feldolgozóiparban, valamint az építőiparban támogatás nélkül is jelentős számban vártak munkavállalókat.

A megye gazdasági potenciáljának feltérképezése vállalkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Veszprémi Főosztálya és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) közreműködésében készült kiadvány, amelyet a közelmúltban mutattak be. Markovszky György kamarai elnök arról tájékoztatott, hogy a válságot követően 2013-ra kirajzolódott a megye új ágazati struktúrája, elsősorban a járműipari beszállítók széles körével. Jelentősen átalakult, korszerűsödött a vegyi- és műanyagipar, új szereplőkkel egészült ki a gépipar, és az elektronikai termékgyártás.

Az ipar négy megyei húzóágazatánál 2018-ig együttesen 100 milliárd forintot meghaladó beruházással számolnak. Ennek eredményeként 1700-2000 ember felvételével számolnak. A kamarai elnök figyelmeztetett, ez a létszámbővülés csak nehézségek árán valósítható meg. A szakképzésben, a műszaki felsőoktatásban nem végeznek ennyien, így a megye munkaerő-kiszolgáló képességét erősíteni kell.

Szólt arról is, hogy a megye turisztikai, vendéglátó, idegenforgalmi vállalkozásai egyre nagyobb kihívások elé néznek, a munkaerő pótlása, bővítése egyre nehezebb. A szektorban a munkahelyek száma a következő öt évben akár 200-zal is növekedhet. Ugyanakkor a szakma legjobbjai inkább külföldön keresik előrelépési lehetőségeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!