Gazdaság

2016.08.20. 18:40

Mindenki a Balatonon nyaral

BALATON - Augusztus 20-ra kifejezetten nehéz volt szállást találni, már július közepén kitehették a megtelt táblát.

Piltman-Horváth Barbara

Újra régi fényében tündököl a Balaton, a legtöbben már ide tervezik vakációjukat tengerpart helyett. Ebben közrejátszik a SZÉP-kártya népszerűsége is, de a városok fejlesztése, a kerékpár-út-hálózat lefedettsége is, valamint az is, hogy borongós idő esetén is tud alternatívát nyújtani.

Nem csak a strandolók körében népszerű a Balaton, ha már egy kis szellő van, ellepik a vitorlázók a tavat, csodálatos látványt nyújtva

A Balaton évek óta Magyarország legkedveltebb üdülőhelyének számít, ami nem is csoda, hiszen különleges természeti kincsei mellett gazdag kulturális örökséggel és színes programkínálattal várja a kikapcsolódni vágyókat egész éven át. A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója, Varga-Dani Barbara elmondta, nincs ez másként 2016-ban sem, az első féléves adatok alapján (2016. január-június) látható, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest a vendégek számában 8,5 százalékos, míg az eltöltött vendég-éjszaka számban 9,2 százalékos növekedés tapasztalható, ez számszerűen 591,5 ezer vendéget és 1,7 millió ven- dégéjszakát jelent. Örömteli, hogy a növekedés mind a külföldi, mind a belföldi látogatók körében érzékelhető (2,2 százalék és 10,3 százalék).

Érdemes megfigyelni a külföldi küldőpiacok megoszlását is, ugyanis az első 10 ország adja a Balaton régió külföldi forgalmának több mint 88 százalékát! Ezek között megtalálhatjuk Németországot, Oroszországot, Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Ukrajnát, Svájcot, Hollandiát és Izraelt. A külföldi vendégekre jellemző a hosszabb tartózkodási idő: ők átlagosan 4,6 vendégéjszakát töltenek el, szemben a belföldi átlag 2,5 vendégéjszakával, ugyanakkor ezt ellensúlyozza, hogy a belföldi vendégek jóval nagyobb létszámban érkeznek a régióba (468,2 ezer), mint külföldi társaik (123,3 ezer).

Bár a hivatalos adatokat még nem lehet havi szintre lebontani, az jól látható, hogy a június közepétől tapasztalható melegedő időjárás és a gyermekek által várva várt iskolaszünet beköszöntével egyre több család érkezik a tó partjára. Július közepére - a korábbi évekhez hasonlóan - ki lehetett tenni a megtelt táblát: a Tourinform irodák tájékoztatása szerint a tó körül szinte sehol sem lehetett már szállást találni a július végi-augusztus eleji időszakra vonatkozóan. A megnövekedett látogatószám szabad szemmel is jól érzékelhető: benépesültek a strandok, zsúfolttá váltak a kerékpár-utak, autóval parkolni pedig szinte esélytelen a part közelében.

Ugyanakkor óriási pozitívum, hogy egy-egy kevésbé forró nap sem veszi el a vendégek utazási kedvét, borult idő esetén is kimozdulnak, s felkeresik a különböző látogatóhelyeket.

A Balaton tehát már nemcsak arra van felkészülve, hogy kánikula esetén fogadja a fürdőzni vágyókat, de a rossz időre is találnak alternatívát. Nem kell tehát annyira félnünk, hogy egy-két esős nap is akad a többnapos vakációnkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!