Gazdaság

2015.08.25. 17:17

Milliárdos viharkárok

Az előzetes becsléseket meghaladó számú, több mint 13 ezer, a lakossági ingatlanokat érintő kárral kapcsolatos bejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz az augusztus 17-i vihar miatt. A károk becsült értéke meghaladja az 1,6 milliárd forintot.

Napló-információ

Az augusztus 24-éig az összesített adatok szerint az augusztus 17-i viharban a lakóingatlanokat érintő károk száma 13 ezerre tehető. A károk becsült értéke az eddigi adatok alapján eléri az 1,6 milliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a legfrissebb adatokat. A leggyakoribb kártípus a felhőszakadás, az úgynevezett elöntéses kár, illetve a tetőbeázás. Emellett viharkárokról, valamint a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett káreseményekről érkezett bejelentés.

A biztosítási szabályzatok általában tartalmazzák, hogy a káresemény észlelésétől számítva milyen határidőn belül kell bejelenteni az eseményt a biztosító társaságnak. Ez általában a magyarországi gyakorlatban az észleléstől számított 2-5 nap. Ugyanakkor, mivel a négy napos ünnep következtében sokan nem tudták a határidőt betartani, a biztosítók a szerződésben foglalt határidőt rugalmasan kezelik.

Idén nem az volt az első kiemelkedően nagy károkat okozó káresemény. Június 9-én a kánikulát követő vihar több mint 2000 kárt okozott az ingatlanokban. A július 8-án lecsapó hatalmas vihart követően 35 ezer kárbejelentés történt, az utóbbi kárértéke megközelítette az 5 milliárd forintot.

A hazai ingatlanok mintegy 73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. 2010 óta folyamatos csökkenés mutatkozott a piacon, ez idő alatt 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma. 2014-ben megállt a lakásbiztosítási állomány zsugorodása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!