Gazdaság

2016.02.03. 18:51

Milliárdokon vitatkoznak

A tavaly megjelent 37 ezer oldalnyi Magyar Közlöny-tartalomból húszezret ismernie kellene az építési vállalkozóknak. Jelentősek a változások, ezért tele vannak kihívásokkal.

Tremmer Tamás

Az építőipart érintő változásokról szervezett tájékoztatót a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) tevékenységét Csermely Gábor vezetőhelyettes mutatta be. Mind mondta, 2013-ban az építőipari kintlévőségek, lánctartozások nagysága egyes becslések szerint meghaladta a 400 milliárd forintot. Ez indokolta a szervezet létrejöttét 2013 közepén. Kifejtette, hatáskörük csak a magyarországi építési beruházásokra terjed ki, és kizárólag írásos szerződés megléte esetében járhatnak el. Építészeti műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből eredő kérdésekben adnak szakvéleményt, ha a teljesítésigazolást nem adták ki; a kiadása vitás; vagy a teljesítésigazolás kiadása megtörtént, de a kifizetése nem.

A TSZSZ létének jogosságát bizonyítja, hogy 2016. január végéig több mint 450 kérelem érkezett hozzájuk. A kérelmekhez tartozó vitatott összegek összértéke 14,5 milliárd forint.

A tavaly megjelent 37 ezer oldalnyi Magyar Közlöny-tartalomból húszezret ismernie kellene az építési vállalkozóknak, nyitotta előadását Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Hangsúlyozta, a parlament által tavaly december 29-én elfogadott, a lakásügyet érintő jogszabályokat a szakma számára nem magyarázták meg. A szövetség éveken át küzdött az áfa csökkentéséért, most megkapták, bizonyos esetekben 27 százalékról 5 százalékra csökken az áfa. De mikor és hogyan? Jelezte, az otthonteremtési programmal, az áfa csökkentésével kapcsolatban a szaktárcától februárra ígértek korrekt tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!