Gazdaság

2015.09.30. 12:23

Milliárdok az új, szombathelyi pályaudvarra! - 150 éve indult meg a forgalom a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vonalon

Szombathely - 150 éve, 1865. szeptember 21-én indult meg a forgalom a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonalon. Amellett, hogy gazdaságélénkítő szerepe volt, működtetése sok család megélhetését biztosította. A jubileum alkalmából emléktáblát avattak a szombathelyi vasútállomáson.

Szombathelyi Médiaközpont

A vasútépítés hőskorában létrejött 165 km hosszú, észak-dél irányú szakasz Bécs és az adriai kikötők összeköttetésében játszott fontos szerepet. Fellendítette az ipart és jelentős utasforgalmat bonyolított. Megnyitása lényeges momentum volt a város életében is, hiszen Szombathely a Dunántúl egyik jelentős vasúti csomópontjává vált - emelte ki köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: 4,5 milliárd forintos beruházás eredményeképpen néhány éven belül létrejön az intermodális pályaudvar, ami nagy lépést jelent majd a közösségi közlekedésben.

2013-ban megtörtént a Sopron-Szombathely vonal villamosítása, így gyorsabbá és sokkal inkább környezetbaráttá vált a vonatközlekedés. További terv, hogy 2016-ra a Szombathely-Zalaszentiván közötti szakaszt is fejlesszék - mondta Kövesdi Szilárd, a GySEV vezérigazgatója, aki maga is régi vasutas dinasztia tagja.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Kövesdi Szilárd, a GySEV vezérigazgatója és Lukács György,a MÁV pályavasúti területi igazgatója leplezte le az emléktáblát
Fotó: SZMK

A vonalnak ma is fontos szerepe van a személy- és áruszállításban egyaránt. "Sopron és Szombathely esetében is jelentős forgalmat bonyolítanak az elővárosi vonalak, sokan vonattal járnak munkába. Azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon, ezért hajtottuk végre fejlesztéseink jó részét. Az áruszállításban ugyancsak kiemelkedő szerepet szánunk a vonalnak. Egy 2010-es uniós rendelet határozza meg, mely európai szakaszok tartoznak az áruszállítási korridorba, és a Hegyeshalom-Szombathely-Zalaszentiván vonalat szeretnénk bekapcsolni az ötös, Baltikumtól az Adriáig húzódó korridornak" - tette hozzá a vezérigazgató.

A 150 esztendős jubileum alkalmából emléktáblát avattak a vasútállomáson, majd tortával ünnepelték a kerek évfordulót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!