Gazdaság

2015.04.14. 15:31

Mikor kérhető segítség a békéltető testülettől?

Mikor és milyen módon lehet kérni a Pénzügyi Békéltető Testület segítségét? A kérdésre Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője válaszol.

Napló-információ

A bankoknak első körben a deviza alapú hitellel rendelkező magánszemélyeket kell írásban tájékoztatni. Ezt a levelet 2015. március 1. és április 30. között kell a fogyasztónak megkapnia. Amennyiben ez elmarad, a bankban kell panaszt tenni 60 napon belül írásban. Aki ezt elmulasztja, később már nem teheti meg.

Előfordulhat, hogy az ügyfél külföldön tartózkodik vagy kórházban van, ekkor az akadály megszűnése után 30 napon belül, de legkésőbb 2015. december 31-ig tehet panaszt a pénzügyi szolgáltatónál, az akadályoztatást természetesen igazolnia kell. A bankok kötelező elszámolása az árfolyamrésre, valamint az egyoldalú szerződés módosításából eredő többlet költségekre (kamat, jutalék, egyéb költségek) vonatkozik. Alap esetben a bankok ezekről a tételekről összesített elszámolást küldenek az ügyfeleknek. Amennyiben a fogyasztó nem érti, illetve vitatja az elszámolást, akkor kérheti a banktól a részletes levezetését, amit ingyenesen, a kérelem beérkezését követő öt munkanapon belül írásban meg kell küldeni. Amennyiben az elszámolással ezután sem ért egyet, panasszal élhet a szolgáltatóval szemben.

A panaszt kizárólag írásban lehet előterjeszteni. Erre az elszámolási értesítő kézbesítésétől számított 30 napon belül van lehetősége. A banknak 60 napon belül kell válaszolnia. Válasz híján a fogyasztó kérheti a Pénzügyi Békéltető Testület segítségét. Ugyanezt teheti akkor is, ha nem fogadja el az részletes elszámolást, mert szerinte a pénzügyi intézmény számítási hibát vétett.

A Pénzügyi Békéltető Testület eljárását a bank álláspontjának kézbesítésétől számított 30 napon belül kell kezdeményezni.A békéltető eljárás ingyenes. A Magyar Nemzeti Bank honlapjáról és a pénzügyi intézmények oldalairól is letölthetők a szükséges formanyomtatványok. Nagyon fontos, hogy minden iratot és elszámolást írásban, másolatban be kell adni. Utólag nem lesz lehetőség a pótlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!