Gazdaság

2017.05.14. 14:01

Miénk a legjobb borász: Jásdi István először nyerte el a Balaton északi partjáról a díjat

Idén egy csopaki borász, Jásdi István nyerte el a Borászok borásza díjat. Ezt a kitüntetést 2007-es alapítása óta most először nyerték el a Balaton északi partjáról.

Sági Ági

Nagy dicsőség ez a borvidéknek, hiszen az eddigi nyertesek a tokaji, az egri, a somlói, a balatonboglári és a zalai borvidékeket képviselték. A Borászok borásza díjat a Kárpát-medence borászai számára 2007-ben Rókusfalvy Pál alapította. Ezt az elismerést borászok ítélik oda borászoknak úgy, hogy maguk közül választják ki szavazatukkal a legjobbat. Az elismerést a legtöbb voksot kapott borász nyeri. A Borászok Borásza cím birtokosa az lehet, akit az elmúlt évek díjazottjai egymástól függetlenül a hazai bortermelők ötven legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az ötven jelölt rendelkezik.

Jásdi István húsz évvel ezelőtt, ötvenévesen, a családi vállalkozást otthagyva kezdett szőlővel foglalkozni. A romos birtokot felújították, és kialakították a XXI. századi borászat feltételeit. Mára 17 hektár szőlőt művelnek a birtok körül, olaszrizlinget, chardonnay-t, szürkebarátot, furmintot cabernet franc-t termelnek., - Azt hiszem az ember tevékenységét nem díjakkal mérik, ugyanakkor nem lehet letagadni, hogy ez egy mérföldkő, és nagy megtiszteltetés. A saját mércénk azonban minden díjnál szigorúbb. Amikor húsz éve ezt a birtokot építeni kezdtük, még nagyon kevés volt az ismeretünk. Talán éppen ezért, de a saját munkánkat Európa legjobb birtokaihoz mérjük. Mindig látjuk az előttünk álló utat, és így mindig tudunk fejlődni - meséli Jásdi István.

Nagy megtiszteltetés, idén Jásdi István csopaki borász kapta meg a Borászok borásza díjat
Fotó: Sági Ági

Szerinte a hozzájuk hasonló kis borászatoknak akkor van jövőjük, ha a család továbbviszi a vállalkozást, mert erre a munkára nem lehet befektetésként tekinteni, annak ugyanis nem a legjobb. A birtok legnagyobb értéke a hely szelleme, melyet feleségével a két évtized alatt megértettek, és ami családi hagyományként működhet. Ezen a környéken 2000 éve már a rómaiak is foglalkoztak szőlővel, az első magyar szőlő adománylevélben a veszprémvölgyi irgalmas rendi apácák kaptak itt szőlőbirtokot Szent István királytól. A mai Jásdi birtok pedig Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központja volt.

- Ezek a tradíciók feladatokat is adnak, de bizonyítják azt is, hogy jó helyen vagyunk. Sajnos a napi tradíciók, tudások elvesztek, ezek azok, amiket az ember csak a nagyapjától, apjától kaphat meg. A mi egyik feladatunk, hogy ezt a tudást újra megszerezzük, ez hagyományalapító tevékenység. Nekem három gyerekem van, akik eleinte aggódva nézték, amit műveltünk, de most már kezdenek ők is benne lenni. Molnár Szabolcs, a feleségem unokaöccse pedig a kezdetektől itt van.

Jásdi István nem érzi elvesztegetettnek a szőlészet-borászat nélküli időszakot. Azt mondja azok az évek adták meg számára azt a lehetőséget, hogy körülnézzen a világban és rájöjjön, hogy ez itt a világ egyik nagy helye, ahol nagy dolgokat lehet alkotni, és a szőlő és a bor nagy dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!