Gazdaság

2017.04.28. 17:40

Mérnököknek áll a zászló, de az informatikusok is jól keresnek

VESZPRÉM - Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, az informatikusok keresnek a legjobban, az országban van olyan munkahely, ahol egymillió forintos fizetéssel csábítják őket.

Piltman-Horváth Barbara

A Világgazdaság idézte egy fejvadász cég kutatását, amiből kiderül, négy év tapasztalattal egy szenior szoftverfejlesztőnél már szinte természetes az egymillió forint feletti fizetés. A munkaerőhiány és a külföldi munkalehetőségek annyira felnyomták az informatikai szektorban a béreket, hogy még ha nem is reprezentatív a kutatás, a piaci átlag hasonló összeg körül mozog.

Veszprém megyében azért árnyaltabb a helyzet, ez an-nak is köszönhető, hogy megyénkben nincs kifejezetten informatikai multinacionális vállalat, ellenben a mérnökök és az építőiparban tevékenykedők minden bizonnyal hamar el tudnak helyezkedni, és a fizetésükért sem kell különösebben aggódniuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legjobban nálunk is az információ- és kommunikációszektorban keresnek, nettó átlegkeresetük 205 384 forint. Őket követik a pénzügyi szektorban dolgozók, nekik átlagban 180 737 forintot utalnak munkabér címén minden hónap elején. Meglepő lehet, de a dobogó harmadik fokán az oktatásban dolgozók állnak. Az átlagba beletartoznak az egyetemen tanítók, valamint azok az oktatók is, akik nem a közoktatásban vesznek részt. Az ő fizetésük átlagosan 172 543 forint.

A munkaerőhiány, mint az egész országot, a megyét is jellemzi, akár azonnal kétezer főt tudnának foglalkoztatni a térség nagyvállalatai. A cégek fő tevékenysége jelenleg a toborzásra és a munkaerő-megtartásra irányul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!