Gazdaság

2017.02.19. 11:40

Melyik szakma a legkeresettebb?

Veszprém - Időről időre változik, hogy éppen melyek a legkeresettebb foglalkozások, egy viszont biztos: ma Magyarországon megéri szakmát tanulni, hiszen a szakértők szerint egy OKJ-s szakképzettséggel viszonylag könnyen találhatunk jól fizető, biztos állást.

Napló-információ

A szakmaválasztás során fontos szempont, hogy milyen területen képzeljük el magunkat a következő években, mennyit kereshetünk az adott szakmával, valamint mekkora az igény a szaktudásunkra. Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint sok a betöltetlen állás a pénzügy, a kereskedelem, az építő- és élelmiszeripar, valamint az oktatás, az egészségügy és az informatika területén is. Ezeken a területeken számos olyan nyitott pozíció van, amely megpályázható OKJ-s képesítéssel. Keresett például a targoncavezetői OKJ-s képzés, de könnyen találni munkát egyéb gépkezelői végzettséggel is, mint például az emelőgép-kezelő vagy a földmunka-, rakodó- és szállítógép-kezelő képesítés.

Gépkezelői végzettséggel gyorsan el lehet helyezkedni, a piac felszívja a szakembereket

Mivel a szállítmányozás, az oktatás és az élelmiszeripar számos területén tapasztalható munkaerőhiány, így valószínűleg az sem fog mellé, aki logisztikai és szállítmányozási ügyintézőnek, óvodai dajkáknak vagy például péknek jelentkezik. Hasonlóan könnyű elhelyezkedést ígérnek a gazdasági képzések is. Hiába tanulnak sokan mérlegképes könyvelő, pénzügyi-számviteli ügyintéző, társadalombiztosítási vagy bérügyintéző, banki, befektetési termékértékesítő vagy biztosításközvetítő szakmákat, a piac gyorsan felszívja a frissen végzett szakembereket, akiknek a munkáját sok esetben átlagon felüli fizetéssel honorálják, fogalmaz Tóth Réka.

Mint kiemeli: sok munkaerőhiánnyal küzdő területen az elmúlt években a bérek is emelkedtek, ezért érdemes most fontolóra venni egy szakirányú OKJ-s képzés elvégzését. A jó elhelyezkedési esélyek mellett nagy előnye ezeknek a képzéseknek, hogy rugalmas időbeosztásban, akár már néhány hónap alatt jól hasznosítható, gyakorlatias tudásra tehetünk szert, amellyel keresett szakemberekké válhatunk.

Hosszabb távon pedig sok szakmában, a kapcsolódó képzések elvégzésével tervezhető karrierutat is építhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!