Gazdaság

2009.02.06. 03:29

Megoldható a helyzet

<b>Budapest, Veszprém</b> - Nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió összes tagállamában piaci feszültségek tapasztalhatók a tejpiacon. A lehetséges intézkedéseket a Tej, Tejtermék Termékpálya Bizottság nemrégen a termékpálya összes szereplőjével megvitatta és elfogadta.

Varga Ibolya

A hazai termelők képviselői és a minisztérium szakértői más tagországokkal együtt számos javaslatot nyújtottak be az elmúlt időszakban a tejpiaci problémák megnyugtató rendezése érdekében. A Mezőgazdasági Piacok Közös Szervezésével Foglalkozó Irányító Bizottság (Single CMO) január 22-ei ülésén több döntés született. 

Az egyik bizottsági rendelet értelmében ismételten lehetőség nyílik a sovány tejpor, a vaj és a vajolaj pályázatos rendszerű export-visszatérítésére. Sovány tejpor esetében száz kilogrammig 20 euró, vaj kivitelekor egy mázsáig 50 euró, vajolajnál pedig 58 euró mértékű lesz az exportvisszatérítés. A beérkező pályázatokat február 19-től kéthetente bírálják el. 

A pályázatos rendszerű export-visszatérítésen túl és az 57/2009/EK 2009. január 22-ei rendeletek szerint standard export-visszatérítésre is lehetőség nyílik az összes tejtermék esetében. Ez az intézkedés számos hazai feldolgozó exportlehetőségeit növeli.

A hazai termékek elérhető export-visszaigénylési lehetőségei százkilónként és eu-róban számolva: tejföl 8,6- 26, ömlesztett sajtok 4,62- 6,64, ementáli sajt 17,58- 21,98, hajdú sajt 15,89- 19,91, edami sajt 15,93- 19,91, feta sajt 13,02-16,28, gouda sajt 16,53- 20,66 euró között. Ezeken a termékeken túl számos tejtermékre lehet export-visszatérítést igényelni, úgymint folyadék tej, tejsavó, vajból és tejből nyert más zsírok és olajok, friss éretlen sajtok, reszelt, porított sajt, olasz sajt. 

Az erre vonatkozó tájékoztatók és pályázati anyagok az MVH honlapján megtalálhatók. A vajra és sovány tejporra vonatkozó intervenciós lehetőségek leghamarabb március 1-jétől nyílnak meg. 

A tejágazat szereplőinek képviselői kezdeményezték az intervenciós ár felülvizsgálatát, az intervenciós időszak előrehozatalát, a meghatározott maximális intervenciós mennyiségek felülvizsgálatát, valamint a kvótaalapú támogatás összegének 50 százalékos megemelését is. 

Kezdeményezéseiket a bizottság meghallgatta, azonban mivel ezekben az intézkedésekben az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa illetékes, javasolták, hogy azokat ott kezdeményezzék. Egyben jelezték azt is, hogy ezeknek az intézkedéseknek a bevezetésére idén nem, leghamarabb csak 2010-ben nyílik lehetőség. 

Foglalkoztak a nemzeti hatáskörben meghozható intézkedésekkel. Az idei év során többféle hatósági díj alól mentesítik a tejtermelőket. Tervbe vették a szarvasmarhalevél és -útlevél kiállítási költségeinek a megtérítését; a szarvasmarha-füljelzők előállítási költségeinek az átvállalását; a szállítási költségek elengedését.

Rendeletmódosítással lehetőséget biztosítanak arra, hogy a jövőben a szarvasmarhatartók is részesüljenek az állatbetegségek megelőzésére, illetve a leküzdésével kapcsolatban felmerülő költségekhez adható támogatásban. 

A rendelet módosításával összefüggő egyeztetések megkezdődtek. A módosítás a csoportmentességi rendeletnek megfelelően csak bejelentési kötelezettséggel jár az EU irányába, melyet soron kívül megtesznek. 

A de minimis támogatások alkalmazásáról: bizottsági rendelet alapján a 200 ezer eurós de minimis támogatás lesz a feldolgozóknak adható a jövőben kizárólag továbbfeldolgozott termékekre, a nyers és folyadék tej kivételével. 

A vállakozásonkénti 200 ezer eurós támogatási összeg három évre vonatkozik. Ezzel az intézkedéssel az élelmiszer-feldolgozóknak akarnak támogatást adni, a részletek kidolgozását a Tej, Tejtermék Termékpálya Bizottság tagjainak bevonásával megkezdték. 

Az iskolatejprogram támogatási rendszerét oly módon kívánják fejleszteni, hogy a programban részt vevők további támogatásban részesülhessenek. 

A kiosztandó termékek körében az ultrahomogenizált (UHT) tejet szorgalmazzák. Kezdeményezik, hogy a támogatási alapot a kiosztandó termékek bruttó ára alapján állapítsák meg. Ettől az intézkedéstől azt is várják, hogy érdemben bővül a részt vevő önkormányzatok száma, ami további tejfelesleg levezetését teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!