Gazdaság

2016.10.08. 13:45

Még megemlegetik az idei évet

KÖRKÉP Nehéz év az idei a borászoknak, a tavaszi fagy és a nyári jégverés után gombabetegségek is nehezítették a szőlészek-borászok munkáját idén. A szakemberek a szokásos termésmennyiség nagyjából felére számítanak.

Marton Attila

A szokásosnál gyengébb szüreten vannak túl ezekben a hetekben a Balatonfüred környéki szőlősgazdák, ugyanis a júliusi jégverés számos dűlőben a termés nagy részét megsemmisítette. - Az ültetvények egyharmadáról nem tudtunk idén szüretelni - mondta Koczor Kálmán balatonfüredi borász.

A családi pincészetben 25 hektáron gazdálkodnak, Pécsely és Vászoly körüli ültetvényeiken mérsékeltebb volt a jégkár, ezekről a területekről az átlagosnál jobb minősé-get és nagyobb mennyiséget szüreteltek, a Balatonfüred környéki szőlőket azonban szinte teljesen elverte a jég.A szüretet az ottonel muskotállyal kezdték szeptember elején, majd következett a chardonnay, a szürkebarát és az olaszrizling. - A szőlők beértek, a szürkebarátot például 19-20 körüli cukorfokkal szedtük le, ám a savak aránya némileg magasabb a szeptemberi meleg időjárás miatt - magyarázta a borász, megjegyezve, hogy a sav-cukor egyensúly szakszerű pinceműveletekkel még helyreállítható.

A Koczor pincészetnél a héten még szüreteltek, képünkön Tamási Zoltán és Benei Krisztián Fotó: Pesthy Márton

A pincészetnél a napokban szedték a merlot-t és a kékfrankost, a furmintot viszont még fent hagyták a tőkéken, a szőlőfajtából késői szüretelésű bort készítenek. A borász szerint, mivel a természeti csapás miatt idén kevesebb olaszrizling termett a borvidéken, elfogyhat a bor azoknál a pincészeteknél, ahol nincs elegendő mennyiségű átmenő készlet.- A kistermelők többsége már befejezte a szüretet, a nagyobb pincészeteknél még néhány napig tart a szőlő szedése - mondta Csiszár Péter, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. Hozzátette, a nagy felvásárlók a hónap elején vettek át szőlőt utoljára, ez is magyarázza, hogy a borosgazdák nagy részénél véget ért a szüret, de több helyen előrehozta a szőlő leszedését a hirtelen hidegre fordult időjárás is. Az évjáratot értékelve a szakember elmondta, a cukorfok megfelelőnek mondható, a termésmennyiség viszont a sokévi átlagnak csupán negyven-ötven százaléka.Folytatás a 3. oldalon.

- A júliusi jégverés után több helyen peronoszpóra és lisztharmat ütötte fel a fejét a borvidék ültetvényein, ezért a szőlő nem fejlődhetett ki teljesen, sőt, néhol megjelent a botritisz is. A termelők általában jó mustfokkal, viszont a szokásosnál sokkal magasabb savtartalommal szüretelték a korai fajtákat és az olaszrizlinget is - magyarázza Csiszár Péter.

A jelentős terméskiesés mellett nehezítette a gazdák helyzetét a régióban, hogy a szőlő felvásárlási ára idén alacsonyabb volt, mint tavaly, és nem érte el az önköltségi árat, hívta fel a figyelmet a hegyközségi titkár, aki gyalázatosnak tartja, hogy mindössze 75 és 100 forintot adtak a szőlőfelvásárló pincészetek egy kilogramm szőlőért.

A borvidéken a következő napokban a cabernet franc és cabernet sauvignon szedésével folytatódik a szüret, néhány borászat pedig késői szüretelésű fehérszőlőfajtákat, jellemzően furmintot is szed még októberben.

Csiszár Péter  szerint a termés mennyisége az átlagosnak csak a fele idén Fotó: Penovác Károly

A napokban befejezik a szüretet a somlói gazdák is. Az időjárás nem kímélte a borvidéket: a tavaszi fagy a mélyebben fekvő területeken, míg a július közepén történt jégverés a hegy minden oldalán jelentős kárt okozott - mondta Tóth Péter hegybíró. Hozzátette, a nyár második felében a peronoszpórajárvány miatt voltak nehézségeik a gazdáknak. A természeti csapások miatt a termelők hektáronként csupán két tonna termést takaríthatnak be, a terméskiesés eléri az ötven százalékot. A minőség széles skálán mozog a hegybíró szerint, attól függően, mennyire felkészült szakember irányította a növényvédelmet.

A borvidéken rövidesen véget ér a juhfark szürete, a legfelkészültebb gazdáknál hárslevelű, olaszrizling és furmint van még a tőkéken, ám ezeket is várhatóan néhány napon belül leszedik és feldolgozzák. A felvásárlási ár a szőlő fajtájától és minőségétől is függ, a hagyományos somlói fajtákért akár kétszáz forintot is adnak a felvásárlók, jegyezte meg a hegybíró.

Fotó: Nagy Lajos

Badacsonyban komoly kárt okozott az ültetvényeken a tavasz végén jött fagy, viszont a megye más borvidékeihez képest kevésbé volt pusztító a nyári jégeső. Gondot jelentett viszont a Somlóhoz és a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez hasonlóan a termelőknek, hogy több betegség is tizedelte a szőlőt. A borvidéken a minőséggel nincs baj, a várható mennyiség azonban mindössze a korábbi évjáratokban megszokott termés fele, mondta kérdésünkre Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Hozzátette, a térségre jellemző fajták, például a kéknyelű, a zeusz vagy a rózsakő mellett néhány késői érésű kékszőlőfajta, valamint a borászok által szándékosan késői szüretre hagyott szőlők maradtak a tőkéken, a munka dandárján már túl vannak a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!