Gazdaság

2016.12.04. 19:00

Közös érdekeikért emeltek szót a visegrádi agrárkamarák

Balatonfüred - A visegrádi négyek agrárkamarái ellenzik az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy az Európai Unióra nehezedő migrációs kihívás kezelése érdekében illesszék be a migráció és menekültügy témáját az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásai és a vidékfejlesztési támogatások közé.

Tremmer Tamás

Többek ebben állapodtak meg balatonfüredi tanácskozásukon. A visegrádi négyek agrárkamaráinak 63. ülését rendezték meg a Balaton partján. A kétnapos tanácskozáson a kamarai delegációk között nagy volt az összhang. Állásfoglalásukat kommünikében rögzítették, amit minden nemzet résztvevője eljuttat a saját kormányához.

A képviselők megvitatják az Európai Unióban (EU) felmerülő aktuális agrár- és élelmiszerpiaci kérdéseket, különös tekintettel a migráció kapcsán felmerült közösségi forrásátcsoportosítási tervekre, az EU-t érintő szabadkereskedelmi egyezményekre, illetve az uniós marketing- és promóciós programokban rejlő lehetőségekre. Balatonfüreden jelen volt az Európai Gazdák és Szövetkezetek Érdekképviseleti Szervezetének (COPA-COGECA) főtitkára, Pekka Pesonen.

Győrffy Balázs és Pekka Pesonen. A főtitkár bátorította az országokat, hogy kapcsolódjanak be a tárgyalásba Fotó: NAK

A tanácskozást követően sajtótájékoztatón számoltak be az elhangzottakról. A házigazda Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs hangsúlyozta, a V4-országok agrárkamarái elutasítják, hogy az Európai Unióra nehezedő migrációs kihívás kezelése érdekében az Európai Bizottság javaslatot tett a migráció és menekültügy témájának az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásai és a vidékfejlesztési támogatások közé történő beillesztésére. A vezetők szerint érthetetlen, hogy miért van szükség a migrációs célkitűzésnek a kohéziós és a vidékfejlesztési jogszabályokban való konkrét nevesítésére, miközben már a jelenleg hatályos szabályok között is van lehetőség arra, hogy a tagállamok e két politikaterület intézkedésein keresztül forrásokat biztosítsanak a migrációs kihívások kezelésére.

A növényvédő szerek forgalmazásának sokkal szigorúbb szabályozása várható a közeljövőben, ami ellen szintén szót emeltek.

Milan Semancik, a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara elnöke kifejtette, a szabadkereskedelmi tárgyalásokról nehéz állást foglalniuk, hiszen nincs kidolgozva a szerződés hatása, így azt sem tudják, mi várhat rájuk. Tartanak tőle, hogy ezzel alacsonyabb minőségű élelmiszerek juthatnak be az unió piacára.

Vaclav Hlavacek, a Cseh Köztársaság Agrárkamara alelnöke közölte, az EU bizonyos eljárásai nem kedvezőek a V4-ek számára.

Miroslav Borowski, A Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsának alelnöke megállapította, hogy nagy az összhang az országok között. Az állattenyésztési ágazatokat továbbra is jelentős kihívás elé állítja az orosz embargó miatt az EU belpiacán felhalmozódott árumennyiség, ezért országaink számára kiemelkedően fontos, hogy a keleti piacokhoz minél előbb újra hozzáférhessünk, az akadályokat az unió mihamarabb lebontsa.

A felvetett problémákat Pekka Pesonen megértette. Ígérete szerint közös álláspontjukat maximálisan képviselni fogja. Bátorította az országokat, hogy aktívan kapcsolódjanak be a tárgyalási folyamatokba. A versenyképesség érdekében fontosnak tartotta a térség agrárinfrastruktúrájának fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!