Gazdaság

2016.08.09. 19:00

Leszámolnak a nejlonzacskóval

Veszprém - Az Európai Parlament által tavaly áprilisban megszavazott szabályok szerint az unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát. Magyarországon augusztusban születhet kormányrendelet a nejlonzacskók használatának csökkentéséről.

Németh Noémi

Az uniós tagállamok kétféle szabályozás közül választhatnak: a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 alá szorítják, vagy garantálják, hogy 2018 után a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot. A második félévi jogalkotási terv szerint a tárca augusztusban módosítja a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletet.

Fehér gólya fészke tojással. Az erős műanyagdarabok a fészekanyagból kilógva csapdát képeznek Fotó: Orbán Zoltán

- Mindenféleképpen örvendetesnek tartom a szabályozást, csökkenteni kell a műanyag hulladékok mennyiségét. A műanyag zacskók leginkább a tengeri ökoszisztémát veszélyeztetik, mivel a vízben lebegnek, így a tengeri élőlények könnyedén megehetik őket vagy rácsavarodhatnak a halak, teknősök, madarak, fókák, delfinek testére, az állatok kínhalálát okozva - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. - Hazánkban a fagy és napsugárzás hatására aprózódó műanyagok - a zacskók mellett elsősorban a bálakötöző zsinegek - számos olyan madárfajnál jelentenek kockázatot, mely ezeket is beépíti a fészkébe. Az erős műanyagdarabok a fészekanyagból kilógva csapdát képeznek. A madarak szárnya, nyaka és lába ezekbe beleakad, ami az állatok napokig tartó kínhalálát, illetve a végtagok szintén végzetes amputációját okozza. Évente becsülhetően madarak ezrei pusztulnak vagy csonkulnak meg így Magyarországon a fecske méretű fajoktól egészen a hatalmas gólyákig - beszélt a következményekről Orbán Zoltán.

A szóvivő elmondása szerint a fogyasztói társadalom nemtörődöm környezetpusztításának egyik legmarkánsabb példáját a palackozott víz divatja jelenti. Olyan jóléti országokban - ilyen Magyarország is -, ahol a vezetékes ivóvíz egészséges és jó minőségű, a műanyag palackok évente képződő milliárdjai teljesen felesleges környezetterhelést és természetvédelmi kockázatot jelentenek.

- A rövid élettartamú, nem lebomló műanyag csomagolóanyagok ilyen mértékű felhasználása nem fenntartható. Ezek előállítása, szállítása, begyűjtése, tárolása vagy semlegesítése rengeteg energiát fogyaszt, így nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez - fűzte hozzá. - Ráadásul a világon évente gyártott több száz millió tonnányi műanyaghulladék közvetlenül is veszélyezteti az állatvilágot. A műanyagok jelentős része a tengerekbe és óceánokba kerül és itt a teljes ökoszisztémát veszélyezteti. Ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a csomagolóanyagokból az élelmünkbe kerülő mérgező anyagok közvetlenül is veszélyeztetik az emberek egészségét, akkor könnyen belátható, hogy ezek használatát gyorsan és nagymértékben kéne csökkenteni - nyilatkozta lapunknak Orbán Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!