Gazdaság

2016.07.05. 16:45

Lendületben az új vezetés - Fontos nemzetközi projektekbe fogtak a tagság érdekében

Ajka, Tapolca - Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) május 26-ai közgyűlésén újraválasztották Németh László elnököt és Vörös Béla alelnököt.

Piltman-Horváth Barbara

Az országos és egyben az Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület elnökének ez a soron következő második ciklusa, míg Vörös Bélának, a Vállalkozók Területi Ipartestülete tapolcai elnökének tavalyi, lemondást követő megválasztása után szavaztak újra bizalmat négy évre.

Mindkettejük megválasztása egyhangú volt, a 86 szavazatból Németh László 85-öt kapott, míg Vörös Bélát 82 vokssal tisztelték meg, nyilván ez köszönhető volt annak is, amit eddig letettek az asztalra.

Németh László

- Nem sikerült mindent maradéktalanul véghez vinnem, amit szerettem volna, de a legfőbb célt, az Iposz pénzügyi stabilitását elértem - mondta megkeresésünkre Németh László elnök. - Több oka is volt, hogy újra indultam. Az elmúlt négy évben sok mindent megéltem, de a választások előtt nagyon sok ipartestület keresett, hogy induljak újra, ekkora támogatottság pedig nagyon sokat számít. Vannak még folyamatban olyan bírósági és vagyoni ügyek, amiket négy év alatt nem sikerült lezárni, úgy szeretném átadni az elnökséget majd egyszer, hogy nincs semmi olyan folyamatban, ami akadályozná a gördülékeny munkát.

Az elnök elmondta, hogy az apparátus is, amivel együtt dolgozik, teljesen kiáll mellette. A társszervezeteknél (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, szakmai ipartestületek, munkáltatói érdek-képviseleti szervek, szakszervezetek), valamint az együttműködő partnereknél is sikerült magát elfogadtatnia. Véleménye szerint nem tesz jót egy szervezetnek, ha minden stratégiailag fontos lépés alkalmával más döntéshozóval találkoznak.

- Hatalmasat léptünk előre a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében is, ezt az is jelzi, hogy milyen sokan vettek részt 25 éves jubileumi ünnepségünkön a Duna Palotában - sorolta az eredményeket az elnök. - Sok olyan nemzetközi projekt is van, amibe belefogtunk, illetve olyan együttműködések, amiknek az alapja a már kialakult és ápolt jó kapcsolat. A Hanza parlamenttel való szoros kötelék az iparosság érdekében a legfontosabb, olyan sikeres projekteket valósítunk meg, amelyek mintaprojektek is lettek.

Vörös Béla
Fotó: Iposz

Az elnök fontosnak tartja, hogy visszaállítsák az ipartestületek régi tekintélyét, ingyenes jogsegélyszolgálatot is indítanak, ami mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak segítséget ad a vitás ügyek elintézésére. A jövőben szeretné az érdek-képviseleti munka előtérbe helyezését, a szakmunkásképzés erősítését és a jó példák, tapasztalatok széles körben való megismertetését.

Vörös Béla megtalálta a közös hangot az elnökséggel és a stábbal, és érezte a bizalmat az alapszerevezettől és helyi ipartestületektől is.

- Láttam a tennivalókat is, és úgy éreztem, hogy az iparosoktól és vállalkozásoktól kapott bizalom is mögöttem állt. Legfontosabb feladatomnak azt érzem, hogy egy olyan infokommunikációs rendszert dolgozzak ki, amin keresztül mind az országos központban, mind a helyi szervezetekben gyorsan és hatékonyan jussanak oda-vissza az információk.

A rendszert szeretné arra is használni, hogy ne feltétlenül kelljen időpontokat egyeztetve Budapestre utazni és esetleg későn meghozni a döntéseket, hiszen az élet produkálja a szituációkat, amikre a lehető leggyorsabban reagálni kell. Szerinte a helyi szervezet leginkább a kapcsolatokból profitál, első kézből jut olyan információkhoz, amik a vállalkozókat is érintik, valamint olyan kapcsolatot sikerült kialakítani mind az önkormányzattal, mind a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, amely az iparosok érdekeit szolgálja. - Rendkívül fontos a fiatalok bevonása. Általában az idősebbek emlékeznek az ipartestületekre, ők ismerik, és ha nincs utánpótlás, könnyen elveszhet. Olyan programokat kell szerveznünk, melyek vonzzák a fiatalságot mind a tagjaink közé, mind a szervezet munkájába - hangsúlyozta az alelnök.

Az ipartestületeket még az 1872-es ipartörvény hozta létre, és azóta túlélt jó pár változást. Bár a rendszerváltást követően a legtöbb jogát elvették, mint szervezet azóta is létezik. Az idő múlásával azonban általában csak az idősebb korosztály emlékszik az ipartestületek fénykorára. Az elnökség jelenleg is azon dolgozik, hogy minél szélesebb körben újra visszaállítsák régi tekintélyét, és olyan érdek-képviseleti munkát tudjanak végezni, mint a rendszerváltás előtt. Fontosnak érzik a fiatalítást, hogy az új generációval is megismertessék munkájukat, hogy legyen kinek továbbvinni azokat a projekteket, amiket elkezdtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!