Gazdaság

2016.08.25. 12:54

Lehúzzák a rolót a Balatonnál?

Augusztus 20-a után vége a szezonnak. Legalábbis a régi vendéglátós mondás szerint. Tényleg kiürül a Balaton az ünnep után?

Piltman-Horváth Barbara

A hét eleji zimankó senkit se ijesszen meg, a hétvégére, sőt már most is strandidő köszönt be. A régi mondás szerint az államalapítás ünnepe után lehúzhatják a rolót a vendéglátóegységek, de utánanéztünk, hogy is megy ez a gyakorlatban.

A balatonfüredi Tourinform irodájában azt a tájékoztatást kaptuk, érezhetően kevesebben vannak. – Augusztus 20-án, az ünnepen még nagyon sok nyaraló volt, aztán látványosan csökkent a számuk. vannak még ugyan turisták, de inkább külföldiek, közülük is a legtöbb Németországból jött  – válaszolta kérdésünkre Lutor Alexandra, az iroda munkatársa.

- Az időjárás egyértelműen befolyásolja az embereket, szerencsére azonban már nem annyira egyértelmű, hogy augusztus 20-a után már nem jön senki – ezt már Kelemen-Szombati Szilvia, egy balatonalmádi hotel vevőkapcsolati vezetője mondta. – Persze az is a hotel előnyére válik, ha rendelkezik wellnessrészleggel, illetve beltéri medencével. Ez egyértelműen látszik a foglalásokban is. Ha az időjárás kedvező, akkor akár október közepéig is kitolható a szezon vége, de itt már jócskán hagyatkozunk a rossz idő esetén alternatívát nyújtó beltéri fürdőzési lehetőségekre.

A szálloda munkatársa elmondta, nem csak a külföldi, de hazai vendégek is foglalnak még szállást augusztus 20. után, ha az időjárás-előrejelzés jó képet mutat. – A hét elején nem volt biztató a helyzet a hideg, esős idő miatt, de mára már bátrabbak az emberek.

Balatonfüredi szállodaként szerencsés helyzetben vagyunk, mivel a város nem csak nyáron vonzó az ide látogatók számára - kezdte a Hotel Silverine marketing menedzsere, Kiss Dóra. - Az idei évben szerencsére az időjárás is hozzájárul ahhoz, hogy az iskolakezdés előtti héten még közel teltházzal üzemelhessünk.

A vezető elmondta, naponta érkező foglalások száma azért jelentősen visszaesik ilyenkor, azonban még így is 70% feletti a kihasználtság szeptember első felére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!