Gazdaság

2016.08.14. 15:45

Lehetne többet is öntözni

Augusztustól jelentkezhetnek a gazdák a vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt módosított felhívásra a Vidékfejlesztési Program keretében. Az öntözésfejlesztési pályázat keretösszege 49,5 milliárd forint. Egyéni beruházás esetén ötszázmillió forint, kollektív pályázat esetén egymilliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa.

Németh Noémi

A globális klímaváltozás hatásai napjainkban már érzékelhetőek és hazánkra is komoly hatást fejtenek ki, számos új nehézséggel szembesítve a gazdákat. Az utóbbi három évtized során a napi maximum-hőmérséklet drámai mértékben emelkedett, ugyanakkor csökken az éves csapadék mennyisége. A felhívás célja a mezőgazdasági termelés biztonsága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében a vízvisszatartás, a vízkészleteinkkel való fenntartható gazdálkodás, takarékos öntözési technológiák elterjesztése, a klímaváltozásnak ellenálló termelési módszerek és fenntartható területhasználat biztosítása, a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi szempontból jó állapotba hozásához és a jó állapotuk megőrzéséhez szükséges intézkedések támogatása - mondta Detre Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője.

Veszprém megyében a pályázati lehetőség két-három tucat termelőt érinthet. Elsősorban az ültetvénnyel és a gyümölcsösökkel rendelkező gazdák élhetnek majd a lehetőséggel - nyilatkozta Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke. A módosítással lehetővé válik a 12 évesnél idősebb gyümölcstermő ültetvények öntözésfejlesztése, valamint változnak a meliorált utak kialakításával kapcsolatos feltételek. Az engedélyezési eljárásra vonatkozó előírások is egyszerűbbé válnak.

Magyarországon csupán 100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre adtak ki vízjogi engedélyt. A megyében 500 hektárra kaptak vízjogi engedélyt, ennek azonban mindössze a felét öntözik. Évjáratfüggő, hogy milyen szinten van szükség az öntözésre, az idei évben kedvező volt a csapadékeloszlás, akadnak azonban száraz periódusok. A mezőgazdasági termelés intenzíven akkor fejlődhet, ha az öntözéshez jelentős beruházások társulnak - fűzte hozzá Radovits Tibor. Talán hosszú ideig ez a pályázat az utolsó lehetőség az öntözés fejlesztésére. Nagyon jelentős forrást szántak erre, így arra biztatjuk a vízbázisok közelében termelő gazdákat, hogy vegyenek részt a pályázaton - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának elnöke. A felhívás célcsoportjába azon termelők tartoznak, akik fejlesztési eredményei hozzájárulnak a mezőgazdaság termésbiztonságának és versenyképességének növekedéséhez, valamint figyelemmel vannak a vízkészletekkel való felelős gazdálkodásra - válaszolta Detre Miklós.

A támogatási kérelmet azok a mezőgazdasági termelők, valamint termelői csoportok és termelői szervezetek nyújthatják be, amelyek megfelelnek a pályázati feltételeknek. A támogatási kérelem benyújtására kollektív formában is van lehetőség. A kollektív beruházás feltétele minimálisan öt - a pályázati feltételeknek önállóan is megfelelő - tag. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 49,5 milliárd forint.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltségének vezetője elmondta, hogy a végrehajtás során a források legalább 80 százalékát kizárólag a legfeljebb 850 ezer euró Standard Termelési Érték (STÉ) üzemméretű mezőgazdasági termelők számára biztosítják. Az igényelhető támogatás összege egyéni projekt esetén maximum 500 millió forint, kollektív projekt esetén legfeljebb egymilliárd forint. A mostani felhívás keretében nyújtott támogatás vissza nem térítendő tőketámogatásnak minősül.

A kérelmek benyújtására 2016. augusztus 1-jétől 2018. augusztus 1-jéig van lehetőség. Az első értékelési határnap 2016. november 7. A kérelmet kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!