Gazdaság

2017.04.11. 07:28

A legfontosabb tudnivalók a húsvéti bevásárlás előtt

A sonkák és tojások jelölésének követésére hívja fel a figyelmet a Nébih.

Érdemes átnézni a tojások és a sonkák jelölését a húsvéti nagybevásárláskor, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Pleva György elmondta, hogy a tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele követ.

A szakember tapasztalatai szerint aki igényesebb terméket szeretne vásárolni, általában az 1-es és 2-es jelölésű terméket választja. 

A sonkák közti tájékozódást pedig a címkén található megnevezés segíti: a magyar népszokásnak megfelelően húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de előfordulhat főtt- vagy sült sonka is a családoknál - jelezte Pleva György.

Hozzátette: a hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis - a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett - belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!