Gazdaság

2017.01.31. 21:40

Lassan növekvő mézfogyasztás

Nemesvámos - Az átlagos éves mézfogyasztásnak a jelenlegi személyenkénti 70 dekagrammról egy kilogrammra növelését szeretné elérni az agrárkormányzat két-három éven belül - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Molnár Sándor

A politikus a Kaposvár és Térsége Méhészeti Egyesület által szervezett 19. dunántúli regionális méhésztalálkozón újságírókkal közölte, a fogyasztás az ágazatért tett erőfeszítéseknek is köszönhetően nőtt 50 dekagrammról 70-re az elmúlt időszakban, de így is messze elmarad a nyugat-európai 2,5-2,7 kilós átlagtól.

Népszerű az iskolákban a mézes reggeli. Reklám kell a méznek Fotó: Penovác Károly

Linczmajer Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém és Környéke Szervezetének elnöke úgy véli, hogy még legalább tíz évre van szükség ahhoz, hogy emelkedjen hazánkban a mézfogyasztás.

- Az ár miatt fogyasztunk kevés mézet. A vevők a boltban az olcsót keresik, a mézet drágának tartják. Nálunk 2000-2500 forint kilója, Brüsszelben 11 euró. Probléma az is, hogy Kínából hoznak be olcsón szirupokat, és ráírják, hogy magyar mézzel javítható. Szerencsére a hamis mézeket sikerült kiszorítani az országból, mert a Nébih mellénk állt. A boltokban így eredeti mézet árulnak, nem pancsot. Reklám kell a méznek. Megpróbáltuk mézes napokkal népszerűsíteni az óvodákban.

Linczmajer Zoltán szerint a méz bizalmi termék, a termelőktől vett üveges mézben nem csalódik a vásárló Fotó: Molnár Sándor

Egy másik kampány a nőket célozta meg - mondta Linczmajer Zoltán.Kitért arra is, hogy a románok és a magyarok nem tudják a megtermelt mézet otthon eladni. A nyugat-európai országokban kevés a méhész, mert ott inkább jobban fizető, biztosabb szakmát választanak a bizonytalan helyett. Nálunk sok a méhész, mert uniós támogatásokat is kaptak, és jó néhányan három hónapos tanfolyam után kezdtek el méhekkel foglalkozni, igaz, sokan elbuktak. Itt, a térségben a sok méhész egymás alá ígérget. Nyugaton nem viszik le a méz árát, ott másképp gondolkodnak az emberek.

A méz bizalmi termék. Amit otthonról elvisznek, az nem kerül nagykereskedőhöz. A hordós mézzel azt csinálnak, amit akarnak. Ha üvegbe töltjük, és a vevő eljön hozzám vagy egy másik méhészhez, megkóstolhatja, és ha ízlik neki, általában vissza is jön - összegzi tapasztalatait az OMME Veszprém és Környéke Szervezetének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!