Gazdaság

2016.08.11. 16:45

Lakáskiadás buktatókkal

Veszprém - Nemcsak a lakáseladás szempontjából dönt csúcsokat a magyar ingatlanpiac, az utóbbi időben az albérletek iránti kereslet is megnövekedett.

Németh Noémi

Már a nyári szezonban is nehéz volt kiadó lakást találni, az ősz közeledtével azonban az egyetemisták tovább bővítik a potenciális bérlők körét. A tulajdonosoknak most garantáltan megéri betörni az albérleti piacra, de mielőtt még nekiállnak megfogalmazni a hirdetés szövegét, érdemes utánanézni néhány dolognak. Az aktuális piaci árak mellett alaposan tájékozódni kell arról, milyen elemeket tartalmazzon a lakásbérleti szerződés, hiszen ennek hiányában mindkét fél komoly bajba kerülhet.

Hányszor hallottunk olyat, hogy más lakását adta ki egy csaló? Tehát a lakás bérbeadója ne sértődjön meg, ha az érdeklődő megkéri, hogy igazolja jogosultságát - hívta fel a figyelmet Polgár Péter veszprémi ügyvéd Fotó: archív

A bérleti jogviszony alanya a bérlő és a bérbeadó. Ehhez a látszólag egyértelmű megállapításhoz kapcsolódik a legelső feladatunk: meg kell róla győződni, hogy ki a másik szerződő fél. Mielőtt bárki legyintene, jusson eszébe, hányszor hallott olyat, hogy más lakását adta ki egy csaló. Tehát a lakás bérbeadója ne sértődjön meg, ha az érdeklődő megkéri, hogy igazolja jogosultságát - nyilatkozta Polgár Péter ügyvéd.

A bérleti jogviszony létrejöttéhez nincs szükség írásbeli szerződésre, de mindenképpen javallott, mert akkor utóbb nem lehet vitatni a feltételeket - fűzte hozzá. A lakásbérleti szerződésbe érdemes belefoglalni a szerződés időtartamát, a bérleti díjat, a kauciót, a szerződésszegés eseteire és a szerződés megszüntetésére vonatkozó információkat. Polgár Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a szerződésben rögzíteni kell a bérlemény tárgyát cím és helyrajzi szám szerint. Ha csak egy ingatlanrészről - szobáról - van szó, akkor azt, hogy ez milyen helyiségek használati jogosultságával jár, valamint a közös használatú helyiségekben található ingóságokat a bérlő igénybe veheti-e. Amennyiben a bérleményben ingóságok is találhatók, indokolt ezeket tételesen felsorolni. Tisztázni kell, hogy a bérlő ideiglenesen befogadhat-e mást a bérleménybe. Rögzíteni kell a bérleti díjat, a fizetés idejét és módját - mondta az ügyvéd. Célszerű az esetlegesen bekövetkező károk, elmaradt bérleti díj esetére kauciót kérni. Az ezt meghaladó kárért a bérlő teljes vagyonával felel. Diákbérlők esetén - mivel önálló jövedelemmel nem rendelkeznek - célszerű a szülők szerződésbe vonása készfizető kezesként.

A szerződés időtartama lehet határozott és határozatlan. Határozott időtartamban általában cégekkel szoktak megállapodni, minden egyéb esetben javasolt a határozatlan időtartam. Ezt a jogviszonyt bármelyik fél a hónap 15. napjáig a következő hónap végére mondhatja fel. Bérleti díj nem fizetése esetén a tárgyhónap végére szólhat a felmondás. Az előzetes írásbeli felszólítást követő legalább 15 napos felmondási idővel lehet megszüntetni a szerződést. Nincs szükség előzetes felszólításra, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. Ilyen esetben a felmondásról való tudomás-szerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni - mondta a veszprémi ügyvéd. Polgár Péter kiemelte: minden közlés írásban történjen személyes kézbesítéssel vagy tértivevényes úton. A szerződést megírhatják maguk a felek és lehetőleg írja alá két tanú, de jobb, ha ügyvédhez fordulnak annak érdekében, hogy a jogszabályokkal összhangban álló okirat készüljön. A polgári törvénykönyv idevágó cikkelyére hivatkozva elmondta: a jogalkotó annak alapján készítette el a jogszabályokat, hogy a felek tisztességesen járnak el egymással szemben, ezért az írásbeliség közjegyző által történő elvégzése sem jelent többletsegítséget, hiába közokirat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!