Gazdaság

2017.02.21. 17:45

Közjólét az erdőben: pénzbe kerül a túra

Veszprém - Tavaly november közepe óta erdőhasználati hozzájárulást kell fizetni a túrák, versenyek vagy rendezvények szervezőinek a nevezési díjas események után a Verga Veszprémi Erdő-gazdaság Zrt.-nek.

Sági Ági

Ha a túra egy erdészetet érint, 10 ezer forint, ha kettőt, 20 ezer forint, ha hármat, akkor 30 ezer forint a díj naponta. Száz fő feletti rendezvénynél az összegek duplázódnak. Az intézkedés nagy visszhangot váltott ki az érintett civil szektorban.

- Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy fizetnünk kell. Nem értünk vele egyet, mert az erdőben mi dolgozunk: a mi önkénteseink festik a jelzéseket, teszik rendbe a turistautakat. Ráadásul a díjfizetés értelmét sem látjuk tisztán: mi, civilek pályázatokból próbáljuk fenntartani a működésünket, és nekünk nagyon sok a 10-20 ezer forint többletköltség, az erdészetnek viszont ez elenyésző bevétel - mondta el a Naplónak Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetjáró Szövetség (VMTSZ) elnöke.

A VMTSZ-nek tizenhat tagszervezete van, ezek egyenként évente egy-két túrát szerveznek. Nevezési díj mindenhol van, de ezek egyike sem profitorientált rendezvény. A túrákat önkéntesek segítik, a nevezési díjból az ellenőrző állomásokon fogyasztható tea, pogácsa, a célban adott főtt étel és apró ajándékok költségeit fedezik.

Természetjárók ereszkednek le a Bakony sziklái között. A díjfizetés értelmét sem látják tisztán
Illusztráció: Mosolygó János, Bakony TE

- A Magyar Természetjáró Szövetséggel és tagszervezeteivel már egyeztettünk, illetve folyamatban van egy olyan megállapodás elkészítése, melynek értelmében az MTSZ és tagszervezetei által szervezett rendezvények térítésmentesek lesznek, függetlenül a nevezési díjtól - mondta el Szedlák Tibor, a Verga Zrt. termelési igazgató-helyettese.

- Jelenleg nekik a minimális díjat, 10 ezer forintot kell majd megfizetni, mert nem őket szeretnénk kedvezőtlen helyzetbe hozni. A Verga területére évente 90-100 rendezvényt jelentenek be. Ezek között sok olyan is van, ami nyereségérdekelt. Azt szeretnénk, ha a költségekből az is részt vállalna, aki a rendezvénnyel profithoz jut, viszont sem a turistautak karbantartásában, sem a jelzésfestésben nem vesz részt. Szeretnénk azt is tudni, hogy pontosan hol és kik tartózkodnak az erdőben, mert bármi baj, baleset történik, nekünk is segíteni kell.

A Verga azt is ígéri, hogy ezentúl az ügyintézés egyszerűbb lesz majd. A Keleti-Bakonyban a Verga erdői katonai területeken fekszenek, eddig a honvédségnél is engedélyeztetni kellett az adott rendezvényt, mostantól ezt az erdészet intézi. A Verga ígérete szerint a létszámok ismeretében akár pénzvisszautalásra is lehetőség lesz.

- A mi egyesületünk öt megyében szervez teljesítménytúrákat. Veszprém megyében a Bakonyerdő területein túrázunk, ők nem kérnek pénzt, remélem, nem is fognak. Sokat tevékenykedünk az erdeikben, a túráink által nem érintett területeken is. Van olyan túránk, ami nyereséges, és van olyan, ami veszteséges. Hiába van kedvezőbb árú előnevezési lehetőség, sokan csak a túrák reggelén, az időjárás függvényében döntik el, hogy jönnek-e. A téli tihanyi túránk például idén veszteséges lett. Tavaly a badacsonyi túrával is így jártunk, a háromnapos eső miatt a tervezett 500 résztvevő helyett csak kétszázan jöttek el. Ha éves viszonylatban nyereség képződik, azt jelzésfestésre, útkarbantartásra fordítjuk. Nem biztos, hogy ott, ahol a nyereség képződött, hanem ott, ahol ennek legnagyobb szükségét látjuk - mondta el véleményét Csiba Ágoston, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület elnöke.

Fizetniük kell majd ezután a sportegyesületeknek is: tájfutók, terepkerékpárosok, de a tanulni vágyó geotúrázók is érintettjei az intézkedésnek. Pénzes Erzsébet már több tájékozódási kerékpárversenyt szervezett a térségben.

- Aki szervezett versenyt, az pontosan tudja, hogy a rendezvények nem a pénzről szólnak. Hatalmas fel-adat, ezt azok csinálják, akiknek ez a hobbija és ezért élnek-halnak. Rengeteg önkéntes áldozza erre az idejét és energiáját. Az állandó költségek nagyok: jellemzően a hatósági, a közigazgatási eljárási díjak kerülnek sokba, és ezt fejelte meg most a Verga.

A nem nyereségérdekelt civilek kénytelenek lesznek beépíteni a nevezési díjba a többletköltséget, és nem valószínű, hogy a profitorientált rendezvények szervezői kevesebbel is beérik majd. Lehet bármerről nézni a helyzetet, a végeredmény ugyanaz: ha valaki szervezetten szeretne az erdőben tartózkodni, akkor ez az eddiginél többe kerül majd neki.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!