Gazdaság

2016.09.12. 18:45

Kötelezték a bankokat az ingyenes számlákra

Szociális alapon ingyenes bankszámlát kaphatnak a polgárok, a bankoknak kötelező ilyen szolgáltatást nyújtaniuk.

Piltman-Horváth Barbara

Egy új kormányrendelet alapján október közepétől minden banknak kötelező bevennie szolgáltatásai közé az úgynevezett alapszámlát, aminek célja, hogy olyanok is rendelkezzenek bankszámlával, akik eddig szerény anyagi lehetőségeik és a banki költségek miatt úgy döntöttek, inkább készpénz formájában használja jövedelmét.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, a pénzügyi tudatosságot szolgálja a rendelet, a bankváltás egyszerűsítésével és a számladíjak összehasonlíthatóbbá tételével együtt a Magyarországon is érvényesülő uniós fizetésiszámla-irányelv része. Az unióban körülbelül a lakosság tizede, Magyarországon a lakosság ötöde nem rendelkezik bankszámlával.

Az alapszámla csomagban lehetővé kell tenni a fizetési számlához kapcsolódó valamennyi műveletet, mint például a saját fiókokban történő készpénzbefizetést és -kifizetést, az ATM-ekből történő készpénzfelvételt, az átutalások és rendszeres átutalások teljesítését, valamint fogadását, a beszedési megbízás teljesítését és a bankkártyával való fizetést, beleértve az elektronikus fizetést is.

Fontos kiemelni: nem kell mindenkinek igényelni, a bankokat kötelezik a szolgáltatás nyújtására Fotó: illusztráció

Az alapszámlának csak egy tulajdonosa lehet, így például házastársak nem nyithatnak közös bankszámlát, bár arról nem szól a rendelet, hogy a bankszámla tulajdonosa meghatalmazhat-e bárkit, akinek hasonló jogai lennének, mint neki, illetve igényelhet-e a számlához társkártyát. A számlához nem kapcsolódhat hitelkeret, a rendeletben foglalt maximális díj havi összege - beleértve a bankkártya éves díjának egy hónapra eső díját is - nem haladhatja meg az esedékességét megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát, ami jelenleg 1575 forint. A számlatulajdonos forintban valamely magyarországi ATM-ből kétszer vehet fel készpénzt, összesen legfeljebb 150 ezer forint ösz-szegben, ami egyébként már most is lehetséges, vagy a számlavezető hitelintézet fiókjában egyszer, legfeljebb ötvenezer forint értékben, valamint négy átutalási megbízást adhat összesen maximum 100 ezer forint értékben.

Fontos megjegyezni, hogy alapszámlát csak akkor nyithat valaki, ha más banknál nem vezet semmilyen számlát. Az is félreérthető, hogy kötelező, ezért tisztázzuk: nem a polgároknak kötelező nyitniuk ilyen bankszámlát, a banknak kötelessége bevennie a szolgáltatásai közé. Nem kell a nyugdíjasoknak sem attól tartaniuk, hogy ezentúl bankba kell járni a nyugdíjért, vagy hogy meg kell tanulniuk az internetbank használatát. Hogy ki kapja ingyen, az a későbbiekben derül csak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!