Gazdaság

2017.07.27. 18:45

Új program segíti a vendéglátásból élő vállalkozókat

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak köszönhetően korszerűsödhetnek a vendéglátásból élő kisvállalkozások, jobb körülmények között pihenhetnek a vendégek és pluszbevételhez juthatnak az önkormányzatok.

Tóth B. Zsuzsa

Többek között ez a hozadéka annak a programnak, amelynek közelgő indulásáról Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatta a sajtót szerdán. Mint elmondta, a turizmusfejlesztést támogató Kisfaludy programban a kormány részéről előnyt élvez a Balaton-felvidék mint kiemelt turisztikai övezet.

- A magyar turizmus 360 ezer embernek ad munkát, 46 ezer vállalkozás él belőle. Az országnak 5,1 milliárd euró devizabevétele származott ebből 2016-ban, ez 16 százalékkal több az előző évinél. Az ország GDP-jének több mint tíz százalékát a turizmus adja. A turisták száma 21,4 millió volt az elmúlt évben, az idén a magyar lakosság 63 százaléka tervezi, hogy nyaralni indul, ez 2012-ben 34 százalék volt. A belföldi turisták száma tavaly 7,4 millió volt. Ezek az adatok és jó mutatók késztették a kormányt arra, hogy a turizmust kiemelt területként kezelje, annak megfelelően támogassa a turizmust. Ezért indítja el a Kisfaludy programot, amely Magyarország eddigi legnagyobb turisztikai fejlesztését jelenti. A program teljesen hazai finanszírozással valósul meg. 2030-ig összesen 300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít szállások fejlesztésére, bővítésére. A cél, hogy a szálláshelyek szolgáltatása javuljon, kapacitásuk emelkedjen, megújuljanak és így emelkedjen a vendégéjszakák száma, hosszabb legyen a szezon. A program végére mintegy 30 ezer szoba újulhat meg és hozzávetőleg ötezer új munkahely teremtése is várható - mondta Fenyvesi Zoltán. Hozzátette, hogy a támogatásra pályázhatnak a már működő, legfeljebb ötvenszobás szállodák és panziók. A támogatási intenzitás 50 és 70 százalék közötti lesz, tízszázalékos önrész mellett, a fennmaradó részt pedig kedvezményes hitellel fizetheti ki a vállalkozó. Pályázhatnak tulajdonosok és az ő hozzájárulásukkal üzemeltetők is.

Az egyszerű pályázati lehetőség nem igényel pályázatírói tapasztalatot. A pályázatot szeptember elején írják ki, 30 nap áll rendelkezésre a pályázáshoz, várhatóan még az idén kiderül, ki kap támogatást. A programból profitálnak a turisták, a vendéglátók, az önkormányzatok. A pályázatban kiemelt övezetként kezeli a kormány a tokaji övezetet, a Sopron és Fertő-tó környékét, valamint a Balaton környékét. Az alelnök abban bízik, hogy sok vállalkozó él a támogatási lehetőséggel. Reményei szerint a kivándorolt turisztikai szakemberek is visszatérnek ennek köszönhetően hazánkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!