Gazdaság

2015.09.30. 17:42

Környezetszennyező erőművek

Veszprém - Cikksorozatban foglalkoztunk a múlt héten az ajkai pernyehullással, az írásokban megszólalt minden érintett. Jelentkezett azonban még Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. Reagálását a téma lezárásaként közöljük.

Napló-információ

Örömmel olvasta Németh Frigyes, hogy a Napló munkatársai megpróbálták körbejárni az ajkai önkormányzat és a Bakonyi Erőmű Zrt. között az elmúlt hetekben, hónapokban kialakult időnként a méltatlan személyeskedést sem nélkülöző vita, nézeteltérés okait, előzményeit, a cégük által időszakonként és hullámokban okozott levegőszennyezést, pernyehullást érintően. - Az érintettek véleményének közreadásakor az újságírók elismerően törekedtek az objektivitásra, hangsúlyozta a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. Németh Frigyes a vita folytatásához nem szeretné igénybe venni a Naplót, ám a város polgármesterének kezdeményezésére s egy megjegyzésére reagálni szeretne az újság hasábjain. Levelét változatlan formában közöljük:

Schwartz Béla képviselő-testületi határozattal követeli - a helyi sajtó egy részének folyamatos támadásával, az egyébként jogosan szót emelő lakosok egy részének demagóg csatasorba állításával alátámasztva - , hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. mindaddig függessze fel tevékenységét, míg kazánjait nem teszi százszázalékosan környezetszennyezés-mentessé. Ez olyan nonszensz s olyan tudatlanságra vall, amely egy iparváros alkalmas vezetőjéről semmiképpen sem feltételezhető. Az áram- és gőztermelő erőművek tevékenysége a világon mindenütt együtt jár egy bizonyos mértékű környezetszennyezéssel. Ezt a folyamatos műszaki fejlődéssel lépést tartva természetesen lehet enyhíteni ezt teszi cégünk is , de véglegessé jelenlegi ismereteink szerint nem tehető.

Az erőművek tevékenysége a világon mindenütt együtt jár egy bizonyos mértékű környezetszennyezéssel
Fotó: Penk Tímea

Az a polgármesteri vélemény pedig, amely szerint erőművünk egy kóceráj , nemcsak megdöbbentő, de felháborító. Sérti a cég hetvenéves tevékenysége során itt dolgozó, áldozatos munkát végző többezer erőműves, bányász alkalmazottunkat, akik egykoron a város legjelentősebb ipari vállalkozásává tették cégünket s megalapozták Ajka jelenlegi fejlettségét. Sérti azt a mintegy 300 dolgozónkat s családjukat, akik munkájukkal jelenleg is hozzájárulnak nemzetgazdaságunk villanyáram-igényeinek kielégítéséhez, a város ipari vállalkozásainak ellátásához, hatezer lakás és további, ezer lakással egyenértékű közintézmények, a kórház, a Kristályfürdő, az áruházak, iskolák, óvodák távfűtésének kiszolgálásához. Nevükben is nyomatékosan visszautasítom, s kikérem Schwartz Béla többször is ismertté vált, cégünket érintő nemtelen és elfogadhatatlan minősítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!