Gazdaság

2017.06.18. 12:31

Korai gabonaaratás - Kisebb termés várható az aszály miatt

Bár volt már ennél sokkal rosszabb helyzet, idén is van okuk panaszkodásra a szántóföldi növénytermesztőknek.

Polgár Tibor

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének közleménye szerint átlagosan 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, és emiatt az aszályos területeken kényszerérés tapasztalható.

- Veszprém megyében a helyzet talán még rosszabbis, mint az országos átlag - mondja Nádudvary Gábor növényvédelmi szakmérnök. Megtudtuk tőle: január elseje óta a megyében mindössze 150-200 milliméter eső esett, ami csak a fele az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A lehulló csapadék ráadásul ritkán a növénykultúráknak kedvező csendes, áztató eső. Egyre gyakrabban kell a hirtelen nagy mennyiségű csapadék lezúdulásával számolni, ami kevésbé tud hasznosulni. A szomszédos Fejér megyében már megkezdték az őszi búza aratását, ami egy átlagos évben Péter-Pálkor, csak két hét múlva kezdődik. Itt már lehet látni, hogy 3,5-4 tonna gabonát lehet hektáronként betakarítani, ami az átlagos termés 70-75 százaléka. A napokban a megyében is elkezdődik az aratás, a gabonaszemek túl korán megszáradtak, rosszabbak lesznek a beltartalmi értékek, és kisebb lesz a termésmennyiség.

A szakember hozzátette, a szárazság miatt a gombabetegségek kevésbé támadták a táblákat, bár a védekezés preventív jellegű, így ezt sem lehetett megspórolni. A rovarkártevők átlagos mennyiségben vannak jelen, ezeket a szárazság nem fogja meg. Ha marad a száraz meleg, akkor az őszi búza aratása 2-3 hét múlva kezdődik, és itt is a csökkent termésátlagokra lehet számítani.

A kisebb termés az állattenyésztésben is érezteti a hatását. Az alacsonyabb gabona kevesebb szalmát jelent, és a kaszálók hozama is az átlag alatt maradt.

- Mivel a gabonaárakat a világpiac határozza meg, hiába a kevesebb termés, az árak egyelőre jóval a tavalyi alatt vannak. Míg 2016-ban 44-47 ezer forintot adtak a búza tonnájáért, idén 37-40 ezer forintról indulnak a felvásárlási árak. Az őszi árpánál is hasonló a helyzet, a tavalyi 40 ezer forinthoz képest, idén csak 33-35 ezer forintot adnak egy tonnáért. Ha nem fordul csapadékosabbra az időjárás, jelentős terméscsökkenéssel kell számolni a kukorica és a napraforgó esetében is. Az aratók munkáját nehezítheti az is, hogy a gabonaaratás összeér a rep-ce betakarításával - jegyezte meg Nádudvary Gábor.

A tapolcafői ifj. Nagy Lajos családja generációk óta foglalkozik gabonatermesztéssel. - Magyarországnak az éves csapadékszükséglete legalább 500 milliméter, ezzel szemben évek óta 120-140, legfeljebb 180 millimétert mérünk. Tehát öt esztendő tekintetében 1,5-2 évnyi csapadék hiányzik a talajból - fejtegette a Naplónak nyilatkozva ifj. Nagy Lajos. Mint mondta, mindez leginkább úgy érezteti a hatását, hogy apróbbak a gabonaszemek.

- Most kellene a gabonára a csapadék, mivel most hozza a kalászt, ám amennyiben nem ázik meg, akkor a szemek aprók és sikérmentesek lesznek, amik nem kenyérgabona minőségűek. Ez a legnagyobb probléma. A kalászkineveli a megfelelő szemmennyiséget, csak minőségben óriási romlás tapasztalható - fogalmazott a tapolcafői gazdálkodó.


Nádudvary Gábor növényvédelmi szakmérnök: az árak egyelőre jóval a tavalyi alatt vannak
Fotó: Sági Ági

Hozzáfűzte, ha nincs megfelelő csapadék, akkor a nap megérleli a gabonát alacsonyabb, vékonyabb szárral, illetve kisebb kalászokkal, és előbb beérik a növény. A szárnak még nyúlnia kellene felfelé, hogy kiteljesedjen a kalász, ehhez lenne nagy szükség most egy kis csapadékra.A kisebb termésmennyiség az állattenyésztésben is érezteti a hatását. Az alacsonyabb gabona kevesebb szalmát is jelent, és a kaszálók hozama is az átlag alatt maradt.

- Az látszik, hogy a piac még nem állt be. Nagyon változatos volt a csapadék eloszlása, és ezt érezni az árakban is. Különböző helyekről kaptam ajánlatokat, 3500-tól 9000 forintig egy nagy körbálára. Ez átlagosan 150 centiméter átmérőjű és 340 kilogramm tömegű, ami egy lónak az egyhavi takarmánya - mondta el Csontó Zoltán lovasiskola-vezető. Számukra külön nehézséget jelent a szállítás, hiszen ha kamionnal hozatják a takarmányt, az bálánként 1600-2000 forint többletköltséget jelent. Saját szállítás esetében pedig fent kell tartani az ehhez szükséges gépparkot, amihez állattartóként semmilyen támogatást nem kapnak. sag, pt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!