Gazdaság

2017.08.06. 18:55

Kitessékelhetik-e a vevőt az üzletből fél órával zárás előtt?

Legyen szó ruhaüzletről, gyorsétteremről vagy egy kisboltról, a vásárló bárhol megtapasztalhatja azt, hogy a feltüntetett nyitvatartási idő előtt, korábban kitessékelik. Vagy be sem engedik.

Napló

Pár napja az egyik ruhaüzletben tett panaszt egy vásárló. Felháborodásának oka az volt, hogy bár a kiírt nyitvatartás szerint este hét óráig kellene vásárlókat fogadnia az üzletnek, fél hétkor már nem engedtek be több embert a helyiségbe. A hosszas szóváltásból panaszkönyves bejegyzés lett, az eladó pedig tárt karokkal állt a helyzet előtt, mondván, az üzlet tulaja adta ki az utasítást: fél hétkor zárják be a "kapukat", hogy legyen elég idő a takarításra, és hét órakor mindennel együtt, ténylegesen bezárhasson a bolt. Kinek van igaza ebben a helyzetben? Az üzletek nyitvatartását a 2005-ös, kereskedelemről szóló törvény szabályozza. E szerint az üzlet nyitvatartási idejét a kereskedő állapítja meg, a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével. A kereskedő köteles az üzlet nyitvatartási idejét az üzlet létesítésére vonatkozó bejelentésben vagy a működési engedély iránti kérelemben bejelenteni.

Jó, ha nem az utolsó percekben tervezünk ruhát próbálni, nagybevásárlást végezni, hiszen a nyitvatartási idő letelte után sem maradhatunk korlátlan ideig az üzletben
Fotó: archív

Amennyiben a korábban bejelentett nyitvatartási idő változik - például hét óra helyett fél hét az új időpont -, azt a változást megelőző nyolc napon belül a kereskedelmi hatóságnak kell bejelenteni, sőt, a törvény szerint az üzlet nyitvatartási idejéről és az abban bekövetkező változásokról a vásárlókat is tájékoztatniuk kell az illetékeseknek.

Ha a kereskedő tartja magát a 19 órai záráshoz (mint feltüntetett időpont), az azt jelenti, hogy sem ő, sem az eladók nem tehetik meg azt (notóriusan), hogy 18.30-kor becsukják az ajtót a vásárlók előtt. Ugyanis a szabályozás szerint a feltüntetett nyitvatartási időn belül az üzletbe lépő vásárlókat nem csupán a jelzett időpontig szolgálhatják ki az eladók, de a nyitvatartási időn túl, legfeljebb további fél órán belül is segíthetnek nekik - ha azt a kapacitásuk engedi.

A vásárló tehát a feltüntetett időpontig beléphet az üzletbe, még akkor is, ha azt 18 óra 50 perckor teszi meg. Persze ilyenkor érdemes a másik oldalt is nézni: ne ekkor kezdjünk nagybevásárlásba vagy hosszas ruhapróbába...

VÁSÁRLÁSI KISOKOS: HOGYAN IS MŰKÖDIK A NYITVATARTÁS?

Az üzlet nyitvatartási idejét alapvetően a kereskedő határozza meg.

Törvényileg szabályozott december 24-e: ekkor az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva.

Ez alól kivételt képeznek a vendéglátóüzletek, szálláshelyek, virág- és édességüzletek, az üzemanyagtöltő állomások, illetve a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren és az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek.

Az éjszakai nyitvatartási idő a 22 és 6 óra közötti időpont.

Az éjszakai nyitvatartást a települési önkormányzat képviselő-testülete a helyi sajátosságok figyelembevételével rendeletben szabályozhatja.

A világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátóüzlet 24 és 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges.

A nyitvatartási idő alkalomszerű megszakítása (például technikai okok miatt, megfelelő tájékoztatás mellett) nem tekinthető a nyitvatartás módosításának, ezért külön bejelentést nem igényel.

Ha ideiglenesen zárva tart az üzlet (például ebédidő miatt), arról a zárvatartás kezdő és záró időpontját időmértékben (dátum, óra, perc) kifejezve kell tájékoztatni a vásárlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!