Gazdaság

2015.06.24. 10:58

Klímaváltozás sorozat - Mindannyian felelősek vagyunk

A klímaváltozás környezeti és társadalmi hatása napjaink egyik legfontosabb tudományos kutatási témája. Korábban ezt a területet a globális környezeti problémák - túlnépesedés, elsivatagosodás, fosszilis energiahasználat, ivóvíz – közé sorolták. Az utóbbi években azonban egy újabb, átfogóbb megközelítésben vizsgálják - tudtuk meg Dr. Albert József főiskolai tanártól.

Szám Dorottya

A klímaváltozással kapcsolatos sorozatunk – amelynek összeállítója Dr. Tóth József nyugalmazott egyetemi docens – kilencedik részében erről beszélgettünk Dr. Albert Józseffel, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárával.

Dr. Albert József Fotó: Archív

Már az 1960-as évektől erősen megnőtt az érdeklődés a környezeti problémák iránt. A hetvenes évek elején megjelent a Medows nevével fémjelzett Római Klub jelentés, a Növekedés határai, mely sokkolóan hatott a világ közvéleményére. ENSZ-bizottságok alakultak a kialakult helyzet vizsgálatára, a sürgős tennivalók megfogalmazására. Megszületett a fenntartható fejlődés fogalma, több tucat könyvet írtak az elmélet kibontására, népszerűsítésére. Sok pozitív kezdeményezés született, de ugyanakkor a káros anyag kibocsátás, amely nagymértékben felelős az éghajlatváltozásért, a legtöbb területen nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt.

A klímaváltozás problémája tehát nem új keletű, hatásai viszont évről-évre súlyosbodnak, mielőbbi cselekvésre, alkalmazkodásra sürgetve minket. Jelentősen csökkenteni kellene a felmelegedést előidéző káros anyag kibocsátást, melynek legnagyobb részéért éppen az ipari nagyhatalmak, például Kína és USA, felelősek. A prevenció mellett fontos a megváltozott helyzethez való alkalmazkodás. Különféle szereplők együttműködésére van szükség, a kormányok, politikusok, szakértők mellett a lakosságnak is felelőssége van ebben. Nem mindegy, hogy hogyan gondolkodnak az emberek a klímaváltozásról, mit tartanak értéknek.

Rokeach szerint az értékek olyan tartós vélekedések, amelyek egyénileg és társadalmilag kívánatosnak tartott konkrét viselkedésmódokra, illetve végállapotokra vonatkoznak. A különböző értékvizsgálatok a környezeti értékeket a viszonylag későn kezdték el kutatni direkt módon. A tömegeket érintő anyagi szükségletek mellett kezdetben háttérbe szorult környezeti értékekre Inglehart hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy amikor már a közvetlen létfenntartás nem kérdéses, a fejlettebb társadalmakban megjelenik a posztmateriális értékrend, benne a környezeti értékek, például a tiszta levegő, a szép természeti környezet és az egészséges ivóvíz.A világon ma leginkább elfogadott és elterjedt értékvizsgálati módszer tesztjében Shalom H. Schwartz három természethez kapcsolódó értéket mér: egység a természettel, környezetvédelem, a szépség világa. Schwartz úgy véli, hogy a természetért való aggódás az egész emberiségért való aggódással szorosan összefügg.

Az értékek mellett az emberek attitűdjeinek is fontos szerepe van abban, hogy miként viszonyulnak a  környezetükhöz. Az attitűd általános értelemben pszichológiai viszonyulás, tartós beállítódás. A környezeti attitűd egy személy környezethez köthető hiedelmeinek, érzelmeinek és viselkedéses szándékainak összessége. A vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az emberek fejében a különböző környezeti attitűdök gyakran ellentmondásosak, nem alkotnak egységes, logikus rendszert. Környezettudatos magatartás általában akkor jön létre, ha az egyén személyes normaként morális kötelességet érez az egészséges, tiszta környezet iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!