Gazdaság

2015.04.28. 13:54

Versenytársak, de együtt kell működniük

Budapest – Térségünk növekedési pályán van, amit hatékonyan kell kihasználni a jövő érdekében – hangsúlyozta Bod Péter Ákos a VII. Kelet-közép-európai kkv-csúcs című, közelmúltban rendezett konferencián.

PLT-információ

Az idei fórumon mintegy 120 magyar, román, szerb, szlovák, osztrák és ukrán üzletember, politikus, kormányzati szereplő vett részt. Gulyás József, a nemzetközi konferenciát szervező KKVHáz Zrt. vezérigazgatója a tanácskozást megnyitó köszöntőjében arról beszélt, hogy a térség államai versenytársai is egymásnak, de számos területen együttműködésre vannak ítélve. Elmondta véleményét többek között Ausztria kereskedelmi attaséja, Inghild Rumpf, Kismárton Ottó, a Szerb Köztársaság nagykövetsége gazdasági ügyekért felelős követ-tanácsosa, Kota György, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója, és Milan Kurucz, a Szlovák Köztársaság Nagykövetsége kereskedelmi és gazdasági tanácsosa. Magyarországon mintegy 630 ezer kis- és középvállalkozó van, egy részük kényszervállalkozás. A térség államainak hasonló a történelme és várhatóan a jövője is, amit ki kell használni – mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár.

A konferencia előadói bemutatták a hazai és a környező országok kis- és középvállalkozásainak jellemzőit, lehetőségeit
Fotó: KKVHáz

A kelet-közép-európai kilátásokról szóló előadásában rámutatott: a magyar gazdasági kapcsolatokra a legnagyobb hatást a statisztikák szerint a német-osztrák és az észak-olasz térség fejti ki. A magyar külkereskedelem 20 százaléka irányul az EU-n kívülre, a kapcsolatok háromnegyedét az európai térség adja. Németország után Magyarország 2. legnagyobb kereskedelmi partnere Románia, a 4. Szlovákia, az első tíz országon belül a lengyel gazdaság súlya nagyobb, mint a 10. helyen álló oroszé – ismertette. A kelet-közép-európai térség országainak növekedési üteme nagyobb lesz az európainál. A régió előnyei – munkaerő, infrastruktúra fejlettsége – a következő néhány évben lehetőséget adnak a növekedésre, a térség növekedési pályán van – mondta.

Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár a pályázati rendszer átalakításának terveit osztotta meg a hallgatósággal. Fontosnak tartják, hogy a pályázati adminisztráció is átláthatóbb, könnyebb legyen. Az operatív programok között kimagaslóan a legjelentősebb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amelynek nyolc fő fókusza van. A következő időszakban már a visszatérítendő támogatások kapnak nagyobb szerepet, szemben a korábbi vissza nem térítendő programokkal.

Lapunk kiadója, a Pannon Lapok Társasága kiemelt médiapartnerként vett részt a konferencián. Barták Péter központi lapigazgató hozzászólásában az oly sokszor hangoztatott anyagi források biztosítása mellett a tudásra: a nélkülözhetetlen információk és képzettség megszerzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyeket a megyei napilapok tudnak hatékonyan közvetíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!