Gazdaság

2017.08.03. 20:00

Kiváló a szőlő minősége - Ha így megy tovább, emlékezetes évjárat lesz az idei

PÉCSELY - Ha a jég vagy a seregélyek nem szólnak közbe, szép termést lehet majd betakarítani a Pécselyi-medence közepén található Irsai Olivér-ültetvényről.

Sági Ági

- Idáig érzékszervi vizsgálatot végeztünk, azaz nézegettük, kóstolgattuk csak a szőlőt, most már elővesszük a kézi mustfokmérőt is, hogy a szüret időpontját egész pon-tosan meg tudjuk határozni - mondta el lapunknak Baloghné Király Mónika.

A Balogh család 2002-ben telepítette a pécselyi ültetvényt, mára tíz fajtát több helyen, összesen 18 hektáron művelnek. Az Irsai-szüretet augusztus 10-15-e között tervezik, addigra várhatóan 15 mustfok körül lesz a cukortartalom.

- Úgy tűnik, idén nem kell kívülről segíteni az erjedést, és az Irsainál amúgy sem kívánatos a nagy alkoholtartalom, friss, üde bort kell készíteni belőle.

Ebből a fajtából hűtött, irányított erjesztéssel Márton-napra már biztosan lesz bor. Tavaly ezen az ültetvényen 60-70 százalékos volt a jégkár. Ebből most annyi látszik, hogy helyenként néhány vesszőn leverte a jég a termőrügyeket.

- Okszerű tápanyag-gazdálkodással és növényvédelemmel kihozható a szőlőből a maximum. A mi filozófiánk, hogy a szőlő legyen tökéletes, egészséges, teljes érésben, és akkor ez egy jó bor alapja lehet - tette hozzá, és nyilván így van ez, hiszen a Balogh Pince már kétszer volt Balatonfüreden az év borászata, és idén Baloghné Király Mónika a városban az év női borásza címet nyerte el.

- Idén ugyan aszályos év van, de az aszály a szőlőnél később jelentkezik. A mélybe nyúló gyökerek sokáig üdén tartják a növényt. A múlt heti 40-60 milliméter csapadék, ami Pécselyen jég nélkül érkezett, a legjobbkor jött. A szemek kiteltek, lédúsabbak a fürtök - tájékoztatott. Hagyományosan a balatoni borré- gióban kezdődik meg elsőként a szüret. A badacsonyörsi Varga Pincészetben a csabagyöngyével kezdik a betakarítást. Ennek szüreti időpontja idén az átlagosnál kicsit korábbi, aminek elsősorban a magas hőmérséklet az oka. Ennél a fajtánál is magas minőségű, bő termésben bizakodnak a szakemberek. Az első palackok már szeptember első hetében az üzletek polcaira kerülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!