Gazdaság

2015.08.02. 12:07

Kitűnő évjáratnak ígérkezik az idei - Az időjárás eddig kedvezett a szőlőnek

Átlagos termésre és jó minőségre számítanak a megkérdezett szakemberek a megye négy borvidékén. A szüret a szokásosnál korábban kezdődik.

Marton Attila

Csiszár Péter, a Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségi tanácsának titkára közölte, a korai fajtáknál megkezdődött a zsendülés, emiatt az átlagosnál korábban kezdődhet a szüret. A borvidéken a termés mennyisége a közepesnél jobb lehet. Bár szórványosan előfordult jégverés, ám a kevés csapadék és a forróság miatt lényegében nincs jelen az egyik legveszélyesebb gombabetegség, a peronoszpóra, míg lisztharmat is főként csak ott fordult elő, ahol a zöldmunkával gond volt.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken egészségesek a korai fajták, a legkorábbi borszőlőfajta a zenit, ennek és az Irsai Olivérnek a szedése augusztus végén már megkezdődhet. A borvidéken húsz hektáron szőlőt termelő Salánki Sándor borász elmondta, a betegségek megelőzéséért kénnel és rézzel védekeznek, s idén kevesebbet kellett permetezniük, mint tavaly. A nyolcvan százalékos páratartalommal párosuló közel negyven fokos hőmérséklet után a napokban beköszöntött hűvös, kisebb esővel járó időjárás ellenére szépen záródnak a fürtök, mondta, majd hozzátette, az átlagos évjáratnak megfelelő mennyiségre, hektáronként hat-hét tonna termésre számít, a szüretet a sauvignon blanc szedésével kezdik előreláthatólag szeptember közepén.

A húsz hektáron szőlőt termelő Salánki Sándor elmondta, idén kevesebbet permeteztek, mint tavaly Fotó: Nagy Lajos

Nem lehetett panasz idén az időjárásra a Somlón: sem fagykár, sem jégverés nem volt egyelőre, és a gomba, valamint a rovarbetegségek sem okoztak problémát, ezért kiemelkedő lehet az idei évjárat minősége, mondta Bogdán József, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke. Úgy vélte, ha az időjárás nem romlik el, akkor augusztus huszadika körül megkezdődik a korai fajták, az Irsai Olivér és a rizlingszilváni szedése, majd ezt követik a fő fajták, a juhfark és a tramini, az olaszrizling és a hárslevelűvel végződik a szüret. A kétszáz hegyközségi tagnak igyekeznek segítséget adni. Idén korai szüretre készülnek a gazdák, a legkorábban érő szőlőfajta, a csabagyöngye például már ezekben a napokban érik. A hegyközségi elnök elmondta, a pezsgőnek való alapanyagot korán, a pálinkának szedett szőlőt későn, a bornak való szőlőt a kettő között szedik az adott nedűnek megfelelő sav és cukorszint miatt. Hozzátette, a tavalyi, rendkívüli időjárás miatt idén korábban, akár már áprilisban megkezdték a gazdák a permetezést, egyre még biztosan szükség lesz. Felhívta a figyelmet arra is, ha előbbre kerül a szüret, akkor többen tarthatnak késői szüretet, és a jégbor készítésére szintén nagyobb esély nyílik.

Németh László, a Balaton-felvidéki borvidék hegyközségének hegybírója elmondta, nagyon jó minőségű lesz az idei szőlő, a mennyiség pedig jó közepesnek ígérkezik. A borvidéket elkerülték a viharok, a szüret az átlagosnál korábban kezdődik majd az Irsai Olivér és a rizlingszilváni szedésével.

A termésminőséget és a szüret időpontját az augusztusi és a szeptemberi időjárás határozza meg, de abban bíznak, hogy a következő hetekben nem lesz annyi csapadék, mint tavaly ugyanekkor, mondta Mező Sándor, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségének helyettes hegybírója. A szőlő fejlődésének eddig kedvezett az időjárás, de sok múlik azon, hogy a zsendüléskor majd milyen idő lesz. A borvidéken augusztus közepétől kezdhetik szedni az illatos fehér fajtákat.

Abban valamennyi szakember egyetértett, hogy a következő hetek időjárásán múlhat, kiugró évjárat lehet-e az idei. Ha lesz csendes áztató eső jég és viharos szél nélkül, a hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között alakul, akkor még csúcsévjárat is lehet a 2015-ös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!