Gazdaság

2015.10.28. 09:25

Kinek és mettől meddig lehet váltani biztosítót?

Akinek januári évfordulós a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), november elsejétől egy hónapja van arról dönteni, akar-e biztosítót váltani.

Tremmer Tamás

Év végén általában nagyüzem van a biztosítótársaságoknál, ilyenkor jön el a kgfb-váltási lehetőség. Aki elégedetlen a szolgáltatással, ekkor gond nélkül átpártolhat másik szolgáltatóhoz. Kinek és mettől meddig lehet váltani biztosítót? – kérdeztük Gilyén Ágnestől, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs főosztályvezetőjétől.

Váltani a biztosítási évfordulón lehet, a szerződés felmondásának legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal meg kell érkeznie a biztosítóhoz. Ez a januári évfordulós szerződések esetében azt jelenti, hogy november 1-jétől december 1-jéig lehet felmondani a régi szerződést – tájékoztatott a főosztályvezető. Jelenleg az összes, 4,353 millió kgfb-szerződésből 1,92 millió gépjármű év végi évfordulós. Hozzátette, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések évfordulója azonban 2010 óta már nem szükségszerűen január elseje, hanem a gépjármű megvásárlásának – vagyis a biztosítás megkötésének – napja.

Az elmúlt években az év végén biztosítót váltók száma folyamatosan csökken: 2010-ben 1,3 millióan, 2011-ben 1 millióan, 2012-ben több mint 700 ezren, 2013-ban 400 ezren, 2014-ben pedig 273 ezren váltottak kgfb-biztosítót.

Gilyén Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy aki váltáson gondolkodik, az ne csak a fizetendő összeget tartsa szem előtt, sokkal inkább a biztosítók által nyújtott szolgáltatásokra koncentráljon. A megbízhatóság sokat számít. Az elmúlt évtizedben két kgfb-biztosítást nyújtó társaságot is felszámoltak. A MÁV ÁBE-nál keletkezett károk miatt hétmilliárd forintot, az AIM Biztosító esetében 300 millió forintot kellett kifizetniük a garanciaalapoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!