Gazdaság

2016.01.28. 18:25

Kik a megbízható adózók?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adózás rendjéről szóló törvényben történt változásnak eleget téve 2016. január elsejétől minősíti a cégbejegyzetteket és áfaregisztráltakat.

Piltman-Horváth Barbara

Az érintetteket negyedévente, az időszak utolsó napján fennálló állapot alapján minősítik megbízhatónak, illetve kockázatosnak. A március 31-ei minősítésről még mindenki értesítést kap, a jövőben viszont csak azoknak érkezik levelük az ügyfélkapun keresztül, akiknek a minősítése változott. Aki nem teljesíti a megbízható adózó követelményeit, de nem minősül kockázatosnak, az semleges marad, rá az eddig is érvényben lévő adózási szabályok vonatkoznak, sem pozitív, sem negatív megkülönböztetésben nem részesül.

Mely adózó számít megbízhatónak? Aki legalább három éve folyamatosan működik, a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság által megállapított összes adókülönbözete nem haladja meg az adózó tárgyévi adóteljesítményének a három százalékát. Az adott évben és az azt megelőző öt évben nem volt végrehajtás alatt, nem állt csőd-felszámolási, illetve kényszertörlés alatt, sem adószám-felfüggesztés nem állt fenn bevallási, illetve adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt, sem adószámtörlés hatálya alatt nem állt. Nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása, terhére az állami adó- és vámhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladja meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének egy százalékát, valamint nem minősül kockázatos adózónak.

Mindazok, akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek, különböző előnyökre számíthatnak. Az adóhatósági ellenőrzési határidő nem lehet hosszabb 180 napnál, kivéve együttműködési kötelezettség megszegése esetén - hívja fel a figyelmet a kitételre Márki Éva, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettese. - Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén első alkalommal csak figyelmeztet az adóhatóság, bírságot nem szab ki, de itt is vannak kivételek: amennyiben az adózó be nem jelentett munkavállalót foglalkoztat, vagy az EKÁER-rendszerbe bejelentési kötelezettségét elmulasztotta. Ha mégis bírságot szabnak ki, és a jogsértés megállapításakor megbízhatónak minősül az adózó, akkor a maximálisan kiszabható bírság legfeljebb 50 százalékát fizeti. Az adózó automatikus pótlékmentes 12 havi részletfizetésre jogosult, ha a tartozása 10- 500 ezer forint között van. Az egyik legnagyobb előnye pedig a vállalkozások likviditásának szempontjából, hogy a visszaigényelt általános forgalmi adót 2017. január elsejétől 45 napon belül, míg 2018. január elsejétől 30 napon belül köteles kiutalni a hatóság a jelenlegi hetvenöt napos határidővel szemben.

Kockázatos az az adózó, amely nem áll felszámolási, végelszámolási, kényszertörlési eljárás alatt, szerepel a nagy összegű adóhiánnyal rendelkezők listáján (azaz az adóhiánya eléri a 100 millió forintot), szerepel a nagy összegű adótartozással rendelkezők listáján, szerepel a be nem jelentett munkavállalót foglalkoztatók listáján és egy éven belül a hatóság ismételt (tehát legalább kétszer) üzletlezárás szankciót alkalmazott vele szemben.

A hátrányok legalább olyan súlyosak, mint a kockázatos adózót besoroló tényezők. Az áfakiutalási idő mindig 75 nap, az adóellenőrzési határidő automatikusan hosszabbodik 60 nappal. A késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ha a megállapításkor kockázatosnak minősült az adózó. Adóbírság esetén köteles bírságot kiszabni az adóhatóság, összege nem lehet kisebb, mint az általános szabályok szerinti felső határ 50 százaléka, míg a megbízható adózónál legfeljebb 50 százaléka volt. A mulasztási bírság az általános szabályok szerinti felső határ 150 százaléka, ha a jogsértés elkövetésekor vagy feltárásának időpontjában kockázatosnak minősült.

Nem kell azonban elkeseredniük azoknak, akik kockázatosnak minősültek - tájékoztatta lapunkat az igazgatóhelyettes. Abban az esetben, ha a soron következő minősítés időpontjára az adóhiányt, bírságot, pótlékot, adótartozást megfizették, mentesülhetnek a kockázatos minősítés alól. Kivéve, ha be nem jelentett alkalmazott vagy ismételt üzletbezárás miatt minősültek annak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!