Gazdaság

2017.07.23. 11:50

Fogynak a méhek - Bajban lehetnek, akik nem figyeltek az atkák elleni védekezésre

A méhatka és a tavaszi fagyok miatt az idei év kihívásokkal teli a méhészek számára, akik bizakodóak, hogy a jelenleg még virágzó napraforgóval pótolhatják a hiányt. A fogyasztók valószínűsíthetően a tavalyihoz hasonló áron juthatnak majd mézhez.

Polgár Bettina

Hauber János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pápai szervezetének vezetője, illetve a Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet elnöke elmondta, sok gondot okozott a régióban a méhatka.

A méhatka, valamint a tavaszi fagyok ellenére lehet jó a mézhozam, ha megfelelő a méhcsalád. A fotón Csőbör Gábor méhész
Fotó: Vallner Bettina

- Ez sajnos országos probléma. Tavasszal, amikor igazán megindult az élet a méhészetekben, kiderült, hogy az egyesületünk több tagja borzasztóan nagy veszteséget szenvedett el. Tudok olyan személyről is, aki az összes méhét elvesztette. Vannak egyedi esetek, de általánosságban elmondható, hogy megközelítőleg harminc százalékkal csökkent a méhatka miatt a méhek állománya - magyarázta lapunknak nyilatkozva Hauber János.

Hauber János elmondta, fontos időben cselekedni, hiszen a pusztulás különösen ott volt jelentős, ahol nem fordítottak kellő figyelmet a méhatka elleni védekezésre.

- A legnagyobb bajt a szántóföldi vegyszerek okozzák, mert ezektől a méhek legyengülnek, és így az atkák könnyebben elszaporodnak. Ha a méhész nem vigyáz, annyira lecsökkenhet a méhállománya, hogy drasztikus beavatkozást kell végeznie - figyelmeztetett a méhész.

Kiemelte, a méhatka megelőzésére csak meghatározott anyagokat lehet használni, ezeket is akkor, amikor nem gyűjtenek mézet a méhek. Erre a méhészek többsége általában a telelés előtti időszakban fordít nagy figyelmet. Hauber János megjegyezte, a helyzetet nehezíti, hogy az atka sajnos sokkal szaporább, mint a méh, nem beszélve még a különböző vírusokról, betegségekről, melyek ugyancsak megtizedelhetik a méhállományt.

Hauber János kiemelte, jelenleg a napraforgó bőségesen virágzik a térségben. Mint mondta, a méhészek bíznak abban, hogy pótolhatják, amit elvesztettek a tavasszal
Fotó: Vallner Bettina

- Az idősebb méhészek azt mondják, voltak már hasonló időszakok, amikor a méhatka ennyire elszaporodott, és nagy károkat okozott. Ezt a 90-es évek elején-közepén szintén megtapasztalták - hangsúlyozta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pápai szervezetének vezetője.

- Az említett nehézségek ellenére lehet jó a mézhozam, ha megfelelő a méhcsalád. Persze, aki a méhei 30-40 százalékát elvesztette, lényegesen kevesebbet tud termelni. Van olyan egyesületi tagunk, aki egész nyáron azon dolgozik, hogy a veszteséget valahogy pótolja, és újra betelepíthesse a méhkaptárait. Mindezt abban a reményben teszi, hogy a következő évben már megfelelő erősségű méhcsaládokkal tud mézet gyűjteni - mondta Hauber János.

Az idei esztendő mézhozamát tekintve a Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet elnöke kifejtette, nem indult könnyen az év, mert a méhcsaládok eléggé gyengék voltak, és a repce virágzása is elmaradt a várakozásaiktól.

- Az akácméz hozama közepesen alakult, mert a korai fagy megtépázta az akácvirágokat. Egyes területeken négy méter magasságig elfagytak a virágok. Nem vándoroltam a méhekkel, és a telephelyemen gyengébben alakult a hozam, mint mondjuk a Kisalföld peremén. Az eredmények azonban még itt is kedvezőtlenebbek voltak, mint az előző évben. Noha az akác miatt már tavaly is panaszkodtunk, idén még gyengébb a méztermés - jegyezte meg a méhész.

Hauber János elmondta, volt olyan egyesületi tagjuk, aki az akác helyett inkább a facéliára koncentrált, és meglehetősen jó mézmennyiséget tudott begyűjteni, de másoknál előfordult, hogy pörgetni sem tudtak, amikor a facélia virágzott. - Ezt a hárs követte. Az utak szélén álló hársfák szépen virágoztak, és Pápán is sokáig érezni lehetett az illatát a Március 15. tér környékén. Ezzel szemben a bakonyi hárserdőkben csak a fák teteje borult virágba, ami szintén a fagy következménye - hangsúlyozta.

A méhész rámutatott, jelenleg a napraforgó virágzik bőségesen a térségben.

- Egyes területeken jól mézel a napraforgó, máshol azonban egészen alacsony is lehet a hozam. Ennek kapcsán érdemes különbséget tenni az állóméhészet és a vándorméhész között, utóbbi ugyanis adott esetben mindig a kedvezőbb területeket keresheti fel, így nagyobb mézmennyiséggel számolhat. Sok múlik az időjáráson és a napraforgómag minőségén is. Mindenesetre bízunk abban, hogy amit elvesztettünk tavasszal, azt a napraforgóval vissza lehet majd hozni - tekintett előre az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pápai szervezetének vezetője.

A rutinos méhész hozzátette, a napraforgót az aranyvessző követi, mely már fel-felbukkan az útszéleken, és nagyon jól mézel, ha elég esőt kap. Ebből azonban jellemzően nem pörgetnek a méhészek, hanem a fészekben hagyják, hogy a méhek telelését biztosítsák. Hauber János elmondta, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 152 tagot számláló pápai szervezete rendszerint az őszi és a tavaszi időszakban szervez különféle összejöveteleket, melyekre szívesen hívnak meg előadókat a méhészek okítására. Tavaly pedig elindították a méhészpikniket, melyet idén is szeretnének megtartani.

- A Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet elnöki posztját június vége óta töltöm be. Feladataink a méz felvásárlása, illetve a méz-üzembe történő eljuttatása köré csoportosulnak. Összefogásra törekszünk, és reméljük, hogy hamarosan a piac is beáll egy olyan szintre, ami lehetővé teszi, hogy stabilan tudjunk dolgozni. Jó lenne, ha több ember fogyasztana mézet, mert amellett, hogy egészséges, ez a méhészeket is segíti - zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!