Gazdaság

2016.01.05. 17:55

Kiemelkedő minőségű nedűk

Veszprém - Jól szerepeltek a megyei termelők a nemrég megjelent, fehérborokat értékelő Borkiválóságok 2015-ös Könyve szerint.

Marton Attila

A kötetbe 544 tételt jelöltek, ebből a bírálók 265-öt választottak ki. Ezek közül 219 bor háromcsillagos, 41 négycsillagos, míg 5 ötcsillagos kategóriabesorolást kapott.

A megye borvidékei közül a Somlóról került ki a legtöbb négy csillaggal értékelt bor. A Barnabás Kézműves Pince furmintja mellett a Tornai Pincészet, a Csordás–Fodor Borház és a Somlói Apátsági Pince juhfarkja, valamint a Spiegelberg Borpince olaszrizlingje is ebbe a kategóriába került. A borvidékről további hat pincészet került a válogatásba, az egyaránt három csillaggal értékelt borok között furmintot, olaszrizlinget is találunk.

A legtöbb pincészetet a Balatonfüred–csopaki borvidék adja a megyéből a könyvben, az értékelt borok közül a Jásdi pincészet furmintból és olaszrizlingből készült cuvée-je és a Petrányi pince olaszrizlingje kapott négy csillagot. A legtöbb értékelt bor olaszrizling, de akadt sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, furmint és Irsai Olivér is. A 2013-as és 2014-es borok három csillagot érdemeltek ki.

A Badacsonyi borvidékről tizenkét borászat került be a kiadványba, amelyek közül a Villa Tolnay pincészet egy-egy olaszrizlingjét és rajnai rizlingjét értékelték négy csillaggal. A többi borászat kiemelkedő borai három csillagot kaptak, amelyek között olaszrizling és rajnai rizlingből készült cuveé-t, kéknyelűt, ottonel muskotályt, sauvignon blanc-t és chardonnayt is találunk.

A Balaton-felvidékről három borászat szerepel, mindegyiküktől egy-egy tétel – jégbor, szürkebarát, sauvignon blanc –, egyaránt három csillaggal értékelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!