Gazdaság

2015.11.20. 11:32

Kezdődnek a társasvadászatok - Szigorúak a biztonsági rendszabályok

Megyei körkép - A vadállomány szabályozására leginkább a téli hónapokban van lehetőség. E célt szolgálják a nagyvad társas vadászatok.

Tremmer Tamás

December és január a nagyvad társasvadászatok időszaka. A csülkös nagyvad egész Európában túlszaporodott, ennek következtében növekvő mértékű az erdei és a mezőgazdasági vadkár. Az állományszabályozás egyik eszköze a vadászat, amit a téli hónapokban kellő hatékonysággal lehet elvégezni. Ilyenkor legkisebb a takarás, így a balesetveszély is, tájékoztatta lapunkat Korn Ignác, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.

A nagyvad társasvadászatok elmaradhatatlan része a hagyományápolás és a tiszteletadás. (Fotó: Bakonyerdő)

Közölte, a nagyvad társasvadászatoknak szigorú előírásai vannak: azt előzetesen be kell jelenteni a vadászati-, a természetvédelmi hatóságoknak, valamint a rendőrségnek. 25 vadásznál több nem vehet részt az eseményen. A hajtott területekről külön térkép készül, a lőállások, a hajtási irányok megjelölésével. Azt is feltüntetik, melyek a szabad, illetve a tilos lőirányok, ezt a terepen is megmutatják a vadászoknak. A biztonságra való törekvés miatt a vadászoknak úgy kell elhelyezkedniük, hogy a szomszédok lássák egymást. Kötelező a feltűnő ruházat viselése, a hajtók narancsszínű hajtómellényt kapnak, a vadászok pedig narancs kitűzőt. Korn Ignác hangsúlyozta, a nagyvad társasvadászatot minden esetben – az összes résztvevő bevonásával – balesetvédelmi oktatás is megelőzi.

Mindezek betartásának köszönhető, hogy a Bakonyerdő Zrt. területén az elmúlt két évtizedben mindössze egy sajnálatos baleset történt, éppen tavaly. Egy lőálláson álló vadász a saját lábát sebezte meg, szerencsére könnyű sérüléssel megúszta. A rendőrségi vizsgálat is azt állapította meg, hogy a Bakonyerdő szabályt nem sértett, a baleset a vadász figyelmetlenségéből következett be.

E vadászatok elmaradhatatlan része a hagyományápolás és a tiszteletadás. A vadászat kürtszóval kezdődik, a terepen kürtösök adják a jelzéseket. A nap végén a lobogó tábortűz és a kürtszó mellett adják meg a tiszteletet az elejtett vadnak.

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!