Gazdaság

2017.02.23. 18:15

Biztos munkát akar? Legyen gépkezelő!

A munkaerőpiac mindkét oldalával kapcsolatban állnak, így gyorsan tudnak reagálni az igényekre.

Piltman-Horváth Barbara

A Schvéder Oktatási Központ ügyvezetője, Schvéder Mihály volt a segítségünkre abban, hogy feltérképezzük a munkaerőpiac jelenlegi helyzetét, mik a keresett képzések a munkáltatók és a jelentkezők részéről. - Jelenleg a gépkezelői képzések a legnépszerűbbek, azon belül is a targonca- és az emelőgép-kezelői tanfolyamokra jelentkeznek a legtöbben - mondta. - A piac mindkét oldala ezek iránt érdeklődik leginkább.

A munkáltatók azért keresik a gépkezelőket, mert minden termelővállalatnál történik anyagmozgatás, a legtöbb géphez viszont meg kell szereznie a munkavállalónak a gépkezelői bizonyítványt és jogosítványt. A képzésre jelentkező magánszemélyek pedig azért vannak sokan, mert látják az álláshirdetésekben, hogy manapság az egyik legkeresettebb szakma a targoncavezető, így könnyen el tudnak helyezkedni. - Teljesen leképeződik nálunk a piaci helyzet, érezhető az oktatásban is, hogy erősen felfutottak a gépkezelői igények. A vállalatok igyekeznek minél több csatornán elérni a potenciális munkavállalókat, már a tanulókat is keresik, egyre több energiát fektetnek a dolgozók bevonzására. Az is előfordul, hogy bejönnek a hr- vezetők a tanfolyam megnyitójára, prospektusokat osztanak ki, bemutathatják a céget, így motiválva a képzésre jelentkezőket, hogy a papír megszerzésével könnyen el tudnak helyezkedni - vázolta a helyzetet az ügyvezető.

Nagyon fontos a gazdasági életben a bizalom

Természetesen az nem szerencsés, ha azt a munkavállalót próbálják elszipkázni, akit már egy versenytárs foglalkoztat és fizetett be a képzésre, de a felnőttképzési intézmény ezt is képes kezelni úgy, hogy ők tudják pontosan, kik azok, akiknek a vállalat finanszírozza a tanulmányait, illetve kik azok, akik állás reményében iratkoztak be. A mai világban nagyon fontos a gazdasági életben a bizalom, ezért sem érdemes a partner- vállalatokat ilyen helyzetbe hozni. - Közel három évtizedes oktatói tapasztalattal rendelkezünk, így a legtöbb vállalattal már szoros munkakapcsolatot alakítottunk ki, legyen szó akár arról, hogy ők keresnek meg minket, hogy milyen képzésre lenne szükség a vállalatuknál, vagy arról, hogy mi keressük őket a képzési ajánlatainkkal - avatott be Schvéder Mihály. A munkaerőpiac változásaira viszonylag könnyen képesek reagálni, a képzések engedélyeztetése ugyan sok papírmunkát vesz igénybe, ami időigényes, de néhány hónap után, a bürokrácia lezárásával már szinte azonnal tudják indítani a tanfolyamot.

- A hivatalos tennivalók után már csak oktatókra, illetve a képzéshez szükséges eszközökre van szükség, amit szinte azonnal biztosítunk - mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!